Asztronómia az udvarhelyi tékában

Felettünk a csillagos ég

194

Digitális planetáriummal bővült a székelyudvarhelyi könyvtár kínálata. A Székelyföldön egyedülállónak számító újdonság lehetőséget kínál a csillagos égbolt, a csillagászati jelenségek és érdekességek bemutatására és megismerésére. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Heuréka-programjának köszönhetően hétvégén kisdiákok tartottak bemutatót az érdeklődőknek.

Ámulunk és bámulunk. Határ a csillagos ég… Fotó: Szőcs Endre

Néhány éve már felmerült az ötlet, amelyet végül a Heuréka Alapnál elnyert pályázatból sikerült megvalósítani – mesélte Szőcs Endre, a városi könyvtár igazgatója múlt pénteken délután, a különlegesen kialakított 15 férőhelyes teremben, ahol – ha a függönyöket behúzzák, és a látogató elhelyezkedik a kényelmes székekben – fényes nappal is megjelenik a csillagos égbolt.
Az SZKA második alkalommal meghirdetett programja tudomány és technológia témájú oktatási projekteket támogat, a könyvtár 10 ezer lejt nyert a csillagászat megismertetését, népszerűsítését célzó projektjére. Ebből készült el a 3 méter átmérőjű kupola, ebből vásárolták meg a vetítőt. Az egyéb szükséges eszközöket, berendezéseket a téka saját bevételeiből állta, az újdonság összértéke 17 ezer lejre rúg.
Szőcs Endre elmondása szerint egyrészt diákok készíthetnek csillagászati bemutatókat osztálytársaiknak az iskolai tananyag színesítéseként tudománynépszerűsítés céljából, másrészt pedig ún. kupolafilmeket tekinthetnek meg. Egyelőre három ilyen, kb. félórás alkotás áll rendelkezésre, amelyek ugyancsak a csillagászatról szólnak, szinkronizálásuk a Székelyföldi Regionális Stúdióban készült. Harmadrészt pedig magának a planetárium-programnak a használatára nyílik lehetőség, megjeleníthető általa akár a fölöttünk lévő égbolt is, sőt elforgatható az időben. Kiderül, miért sarkcsillag a sarkcsillag, miért fényes a Vénusz, és számtalan más asztronómiai jelenségre magyarázatot kaphatunk.
A Digitális Planetáriumban bejelentkezés alapján egy-egy órás foglalkozásokon lehet részt venni, diákok által készített bemutató esetén egyetlen feltétel, hogy a gyerekek legyenek beiratkozott olvasói a könyvtárnak, jelképes összegért pedig tartalmas szórakozásként is igénybe vehető a szolgáltatás.
Pénteken és szombaton a Bethlen Gábor Általános Iskola, az Orbán Balázs Általános Iskola valamint a Tamási Áron Gimnázium tanulói tartottak bemutatókat különböző csillagászati témákban. Felkészülésüket Szőcs Endre könyvtárigazgató, Lukács Barna és Nagy Endre pedagógusok segítették.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek