Asztalosok képzésére van igény

55

Főként asztalos szakemberek képzését támogatnák a Hargita megyei vállalkozók, a hároméves szakoktatás gyakorlati részének kidolgozásában pedig a megkérdezettek 80 százaléka vállalna szerepet, derül ki abból a megyei önkormányzat által készített felmérésből, amelyet a tanfelügyelőség szakoktatásért felelős tanfelügyelője elemzett tegnap.

ARP_0529

Októberben adta át Borboly Csaba megyeitanács-elnök Görbe Péter főtanfelügyelőnek annak a munkaadók körében készített kérdőíves felmérésnek az eredményeit, amelyben a megye vállalkozóit kérdezték a munkaerőpiac igényeiről. A cégek képviselőihez eljuttatott kérdőíveket 310 személy töltötte ki, a válaszadók szakoktatással kapcsolatos véleményét Kedves Mónika szaktanfelügyelő (képünkön) összesítette.

Már holnap is alkalmaznának
– Térségekre lebontva azt vizsgáltuk, hogy a cégek milyen szakmában tudnának munkahelyet biztosítani a frissen végzett fiataloknak, milyen középiskolai szakosztályok indítását igényelné a munkaerőpiac, illetve a cégek közül hányan vennének részt a fiatalok oktatásában. Ezeket az adatokat felhasználjuk a 2016/2017-es tanév beiskolázási tervének az összeállításában – tájékoztatta lapunkat Kedves Mónika. A szakoktatásért felelős tanfelügyelő szerint a vállalkozók körében végzett kutatásból az derül ki, hogy a csíkszéki cégek összesen 269 személynek tudnának munkát biztosítani, a munkaerőpiacon pedig főként asztalosokból van hiány, de keresnek az élelmiszeriparban, azon belül is a tejiparban jártas személyeket, illetve CNC-gépkezelőket is a vállalkozók.
– A három régióban, Gyergyó-, Csík- és Udvarhelyszéken is általános jelenség, hogy a vállalkozók főként az asztalosszakmában alkalmaznának szakképzett személyeket, Udvarhelyszéken például 44, míg a gyergyói térségben 38 asztalost tudnának már akár holnap felvenni a cégek – részletezte.
Gyergyószentmiklós környékéről 85 cég vezetője válaszolt a kérdőívre, ebben a térségben az asztalosokon kívül kőműveseket és szakácsokat alkalmaznának leginkább. Székelykeresztúron és Maroshévízen pedig a lakatosszakma erősítését támogatnák a vállalkozók.

Cégek az oktatásban
A tanügyi törvény lehetőséget biztosít a vállalkozók számára, hogy részt vállaljanak a hároméves középiskolai szakoktatásban, és biztosítsák a gyakorlati képzés egy részét, ezért a felmérés külön kitér arra, hogy a megyében működő cégek közül hányan élnének ezzel a lehetőséggel, esetleg vállalnák, hogy segítik a gyakorlati képzés kidolgozását és ösztöndíjat is biztosítanának a tanulóknak.
A megkérdezettek kétharmada jelezte, hogy részt venne a 90 órás gyakorlati módszer kidolgozásában, a vállalkozások 80%-a vállalná a diákok gyakorlati oktatását és 50%-uk ösztöndíjat is biztosítana a tanulóknak, derült ki a felmérésből. Kedves Mónika szerint a legtöbben csíkszéki vállalkozók, és az itt megkérdezetteknek több mint a fele az, aki anyagilag is támogatná a cégeknél gyakorlatozó fiatalokat.
– A felmérés célja az volt, hogy az oktatási intézmények és a munkaadók között minél szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki, a kérdőívek összesítéséből pedig az derül ki, hogy a vállalkozók nagy része szívesen részt vállal a hároméves szakoktatásban – összegezte a szaktanfelügyelő.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek