2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Aszfaltozás és vízimalom-felújítás

Másfél millió lejt különített el Hargita Megye Tanácsa a megyei utak egyes szakaszainak összefüggő aszfaltréteggel való javítására – döntött júliusi soros ülésén a testület, amelyen azt is megszavazták, hogy 362 ezer lejjel járulnak hozzá az gyergyóújfalvi vízimalom felújításához és újjáépítéséhez.

Ülésezik a megyei testület. Fontos döntések
Ülésezik a megyei testület. Fontos döntések

[dropcap]M[/dropcap]ivel az idén is sokan jelentkeztek a megyei tanács pályázati kiírásaira, a testület úgy döntött, hogy további 1,2 millió lejt különít el a tartalékalapból az ősszel meghirdetésre kerülő egyházi, ifjúsági, sport- és kulturális pályázati kiírásokra. Ezenkívül pénzt különítettek el a Szent Anna Elhelyező Központ és az alintézmények számára. A Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezett Régizene Fesztiválra közel 15 ezer lejt különítettek el.
A gyergyóújfalusi önkormányzat segítségkérése a vízimalom felújításához két szempontból is indokolt volt: egyrészt műemlék, amelyet sürgősen fel kell újítani, másrészt pedig megnyertek egy uniós pályázatot, csak nincs miből fedezniük az önrészt – hangzott el az ülésen. A testület így 362 ezer lejt különített el erre a célra.
Szeretnék segíteni a szakorvosok vonzását, ezt pedig az alacsony bérek mellett csak úgy lehet, ha szolgálati lakást biztosítanak számukra, ezért a tanács elfogadta azt a javaslatot is, miszerint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ügykezelésébe adjanak át egy kétszobás ingatlant.
Az országban valószínűleg elsőként fog létrejönni egy megyei irányító és koordináló központ, amelynek köszönhetően szervezetten tudnak majd kiszállni katasztrófa esetén a hivatásos, önkéntes és civil alakulatok – mondta Borboly Csaba. Az irányító központ első lépéseként elfogadták az arra vonatkozó határozattervezetet, amely szerint az OLT Sürgősségi Esetek Felügyelősége Hargita megye közvagyonába és Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe adja át a csíkszeredai Hunyadi János utcában lévő kaszárnya épületét.
Thamó Csaba a Közrendi Hatóság elnökeként annak tevékenységéről számolt be. Elmondta, sikerült tisztázni a polgárőrségek státusát, ennek érdekében több rendben tárgyaltak a rendőrséggel, amely végül elismeri a polgárőrségeket, és mindegyikkel külön partneri szerződést fognak kötni. Ugyanakkor a drog és alkohol elleni küzdelem területén is sikerült előrelépést tenniük, a jövőben iskolás korú gyermekeknek tartanának előadásokat a rendőrség és pszichológusok bevonásával, illetve egy szórólapot is készítenének – mondta az MPP-s tanácsos. Hozzátette, kirívó rendőrségi túlkapásról nem érkezett hozzájuk bejelentés.
Az ülés végén a Hargita Megyei Kulturális Központ tevékenységéről Ferencz Angéla számolt be, ismertetve az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál előkészületeit és újdonságait.
A pénteki ülésen részt vett Török Dezső, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Magyarország második legnagyobb megyéjével több éve van partnerségi viszonyban Har­gita megye, segítséget nyújtottak már a romaprogram ki­dolgozásának stratégiájában, a szórványprogramba is bekapcsolódtak, valamint amikor keresték a regionális hulladéklerakó helyét, segítettek abban, hogy a gyergyóremeteiek megnézzenek egy korszerű hulladéklerakót – mondta Borboly Csaba.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,322RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb