2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Asszadnak távoznia kell

Az Európai Unió külügyminiszterei közös nyilatkozatukban elképzelhetetlennek tartják a szíriai béke megteremtését Bassar el-Asszad szír elnökkel, akit az „arab tavasz” óta próbál távozásra és lemondásra bírni demokratizációt váró ellenzéke. Utóbbiak támogatása mellett tett hitet az EU.

Elítéli a túlzott, aránytalan és válogatás nélküli támadásokat az EU, amelyeket a szíriai rezsim hajt végre saját népe ellen – írják közös nyilatkozatukban az Európai Unió külügyminiszterei. Szerintük csak szíriai irányítással megvalósuló békés és nyitott politikai átmenet hozhat tartós békét, azonban a halálos áldozatok többségéért az Asszad-rezsimet terheli a felelősség. Egyúttal a térségben tevékenykedő minden katonai erőt felszólították, hogy hagyják abba a polgári lakosság által lakott területek támadását. „Tömeges meneküléshez, valamint a Szíriában tevékenykedő terrorista csoportok virágzásához vezetett az, hogy a rezsim szisztematikusan célba veszi a polgári lakosságot” – húzza alá a dokumentum.
A külügyminiszterek ugyanakkor elítélik az Iszlám Állam által elkövetett bűnöket és jogsértéseket is, külön kiemelve a civilek, köztük a keresztények és más vallási csoportok ellen elkövetett „támadásokat, atrocitásokat, gyilkosságokat, a konfliktussal összefüggő szexuális erőszakot, az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog megsértését”. Az EU elítéli, hogy az Iszlám Állam szándékos rombolással pusztítja az emberiség kulturális örökségét, ami a nemzetközi jog értelmében „háborús bűn”.
Külön foglalkoztak az orosz katonai beavatkozással, szerintük „mély aggodalomra adnak okot a közelmúltbéli orosz katonai támadások, amelyen nem az Iszlám Állam vagy más, az ENSZ által megnevezett terrorcsoport ellen irányul, hanem például a mérsékelt ellenzék ellen, és ezeket azonnal abba kell hagyni”. Egyúttal figyelmeztettek, hogy a konfliktus katonai eszkalációja a válság elhúzódásával, a humanitárius helyzet súlyosbodásával és a radikalizálódás erősödésével fenyeget.
A zárónyilatkozat felszólítja a szíriai feleket, hogy támogassák az ENSZ vezette folyamatot, a mérsékelt ellenzéket és a hozzájuk köthető fegyveres csoportokat pedig arra kéri, hogy jussanak közös nevezőre. „Az EU fenntartja a mérsékelt ellenzék támogatását” – húzza alá a zárónyilatkozat.

Utcai plakát Asszad elnökről Szíriában. Nem vele képzelik el Brüsszelben a békét
Utcai plakát Asszad elnökről Szíriában. Nem vele képzelik el Brüsszelben a békét

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb