Árnyjáték felnőtteknek: A Szent Anna-tó legendája

A Szent Anna-tó legendáját mutatja be a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház egy felnőtteknek szóló zenés árnyjátékban. A bábok készítése és a próbafolyamat is a napokban kezdődik el – számoltak be sajtótájékoztatón.

Jól ismertek a gyer­gyó­szent­mik­lósi Hal­Virág Bábszínház előadásai nemcsak a gyergyószentmiklósi gyermekek körében, hanem az egész megyében.
Most újdonsággal rukkol elő a bábszínház: felnőtteknek szóló bábelőadást készítenek. Mint azt sajtótájékoztatón elmondták, ez nem újdonság, a bábszínház ugyanis valamikor felnőtteknek szólt, kezdetben a férfiak láthatták a bábokat, a nők pedig csak az árnyékokat. Nemrég született az ötlet, hogy a Szent Anna-tó legendáját mutassák be. Borsos Virág, a HalVirág Egyesület vezetője elmondta, egy alkalommal tusványosi előadást követően a hazafelé úton beszéltek arról, hogy a Szent Anna-tó legendájával milyen keveset foglalkoznak az emberek, s jó volna bábszínházi előadásban feldolgozni. Eldöntötték azt is, hogy ezzel felnőtteket szólítanának meg, ezért zenészeket is bevontak a munkába. Egy zenés árnyjáték készül, melynek létrejöttében támogatóként segít a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. Az intézmény vezetője, Kolcsár Béla azt mondta, nagyszerű kezdeményezésről van szó, ezért álltak az ügy mellé. A bábok készítése és a próbafolyamat is elkezdődik a napokban. A tó eredetének legendáját dolgozzák fel, s mint fogalmaztak, „felöltöztetik azt”, a szerelem, a szerencse, a függőség és irigység is megjelenik majd az előadásban. A tervek szerint a városnapok keretében mutatják majd be a produkciót.

Lázár Hajnal