Argentin, portugál, spanyol búcsú

Elkezdődtek a nyolcaddöntők

196

Gólzáporos és fordulatos mérkőzésen búcsúztak a vb-ezüstérmesek az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokságtól. A szombati két dél-amerikai–európai párharcból előbb a franciák, majd Uruguay jött ki győztesen. Tegnap délután a spanyolok is búcsúztak a további küzdelmektől.

Akinfajev a második kivédett spanyol büntető után csapattársaival ünnepli a továbbjutást

A címvédő németek után a 2014-es vébé másik döntőse, Argentína is búcsúzott az oroszországi labdarúgó-világbajnokságtól, előbbinek a csoportkör, utóbbinak a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. Szombat délután a franciák egy izgalmas, fordulatokban és gólokban gazdag meccsen búcsúztatták a 2014-es ezüstérmest. Portugália számára is véget ért a vébé, Cristiano Ronaldóékat Uruguay küldte haza szombat este.
A franciák egy büntetővel szereztek vezetést Argentína ellen a 13. percben, ám az argentinok még a szünet előtt egyenlítettek, sőt a szünet után gyorsan át is vették a vezetést. Kilenc perccel később jött a francia egyenlítés, majd Mbappé a 64. és a 68. percben megvillant, így már az európaiak vezettek kettővel. Noha a dél-amerikaiak rengeteget támadtak, csak a meccs hosszabbításában sikerült szépíteniük, ez viszont nem volt elég a továbbjutáshoz. Franciaország legutóbb 1978-ban kapott ki del-amerikai csapattól, azóta négy győzelem és négy döntetlen a mérlege. 1978-ban egyébként Argentína győzte le a franciákat.
Uruguaynak és Cavaninak csak hét perc kellett, hogy a portugálok elleni meccsen megszerezzék a vezetést, ám az európaiak nem adták meg könnyen magukat, de csak a szünet után sikerült egyenlíteniük. Cavani viszont duplázott a 62. percben, az újabb vezető találat után pedig remekül védekezett Uruguay, amivel a portugáloknak nem volt mit kezdeniük, hiába próbálkoztak a gólszerzéssel, nem jött össze.
Tegnap délután a harmadik nyolcaddöntőben a továbbjutó sorsa büntetőpárbaj után dőlt el. Az oroszok kétszer is a kapuba találtak az első félidőben a spanyolok elleni meccsen, igaz, Ignasevics saját kapuját vette be. A meccs gyakorlatilag az oroszok védekező játékáról szólt, amely során sikeresen blokkolták a spanyol védelmet mind a rendes játékidőben, mind a hosszabbítás során. A büntetőpárbajban Koke és Aspas lövését is védte Akinfejev, így a házigazda oroszok a legjobb nyolc közé jutottak.

Tizenegyesek a csoportkörben
Huszonnégy tizenegyest ítéltek meg a csoportkörben, vagyis átlagban minden második meccsen volt büntető. A csoportkörben csak három olyan tizenegyes volt, amit a bíró befújt, majd videózás után visszavont: Neymartól vettek el egyet színészkedés miatt Costa Rica ellen, majd a harmadik fordulóban pont Costa Ricától vettek el egyet les miatt a Svájc elleni mérkőzésen, és Szenegál ellen is visszavontak egyet. A csoportkörben befújt huszonnégy büntetőből tíz jött videózás után, három olyan volt, amit videó után fújtak vissza, tehát összesen 27 esetből 13-ban volt szerepe a videóbírónak.
A FIFA szerint jól vizsgázott a videobíró, amely a csoportkörben összesen 335 esetet vizsgált, ebből 122 volt a mérkőzéseken szerzett gólok miatti kötelező visszanézés. Összesen 17 komoly VAR-beavatkozás volt, ebből 14-szer a videobíró segítségével hoztak döntést, vagyis amikor a rendszerre támaszkodnak, annak komoly befolyása van a mérkőzésbe. A 17 visszanézésből 14-szer a bíró is megnézte a pálya melletti monitoron, mi történt, a másik három esetben csak a videós asszisztensek avatkoztak közben, ezt egy les, egy 16-oson belül történt incidens, és egy tévesen beazonosított játékost miatt tették. A FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, Pierluigi Colli­na Collina szerint a bírók 95%-ban jó döntést hoztak volna a videobíró nélkül, így viszont 99,3%-ra nőtt a pontosságuk.
A vb harmadik napjáig, a Franciaország–Ausztrália meccsig kellett várni a történelmi pillanatra, amikor videobírózás után ítéltek meg büntetőt a világbajnokságon. Franciaország rúghatta, ezzel szereztek vezetést az ausztrálok ellen. A második fordulóban Neymar ellen fújtak vissza tizenegyest a Costa Rica elleni mérkőzésen, ez volt a vb-k történetében az első, amikor videózás után változtatta meg döntését a bíró. A holland Björn Kuipers adott elsőre büntetőt, a videó segített neki. A harmadik fordulóban Cristiano Ronaldo harcolta ki a 19., vb-csúcsot jelentő tizenegyest Irán ellen, a portugál viszont nem ünnepelhetett, mert az iráni kapus védte a büntetőt.

Nyolcaddöntők
Franciaország – Argentína 4–3 (1–1) /Griezmann (13.), Pavard (57.), Mbappé (64., 68.), illetve Di María (41.), Mercado (48.), Agüero (93.)/.
Uruguay – Portugália 2–1 (1–0) /Cavani (7., 62.), illetve Pepe (55.)/.
Spanyolország – Oroszország 1–1 (1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 3–4 /Ignasevics (12. – öngól), illetve Dzjuba (41.)/.
A Horvátország – Dánia találkozó lapzárta után ért véget.
A további műsor: ma: Brazília – Mexikó (17); Belgium – Japán (21); holnap: Svédország – Svájc (17); Kolumbia – Anglia (21).

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.