Architectura 6

104

Gyergyószentmiklóson szabadtéri kiállítás mutatja be az elmúlt két év építészeti különlegességeit. Az Architectura 6 tárlat a sétálóutcában várja az érdeklődőket. Lázár Hajnal tudósítása.

Különleges színfolttal gazdagodott Gyer­gyószent­miklós főtere, ugyanis közszemlére tették az Architectura 6 nevű kortárs építészeti kiállítást, amely fényképeken mutatja be Hargita, Maros, Brassó, Kovászna, Szeben és Vâlcea megyék legkiválóbb építészeti alkotásait, amelyek az elmúlt két évben születtek, s szakmai zsűri válogatta őket. Köllő Miklós a szervező Larix Stúdió építésziroda munkatársa elmondta, vándorkiállításról van szó, mely a korábbi hasonlókhoz képest gazdagabb, ugyanis a gazdaság megélénkülése az építészet terén is érezhető volt az elmúlt időszakban. A tárlaton bemutatott építészeti megvalósítások között túlsúlyban vannak a székelyföldi munkák. A szakember kiemelte, néhány gyergyói építészeti alkotást is láthatnak az érdeklődők, köztük a római katolikus templom felújítását vagy Nagy Árpád építész saját családi házát.
– Ez egy ideális eset, amikor az építész saját magának dolgozik, sem a megrendelő, sem a kivitelező s még az asszony sem szól bele – fogalmazott Köllő a lakóház kapcsán, amely szakmai díjban is részesült.
A Larix Stúdió három díjra jelölt munkája is szerepel a kiállításon.
A szervező elmondta, a tárlaton látható munkák között olyan is van, mely példa lehetne egyes gyergyószentmiklósi épületek rendbetételére. Egy, a kommunista rendszerben épült sepsiszentgyörgyi épület helyreállítását említette, mely szerinte példa arra, hogy a kevésbé értékes épített örökséget is lehet úgy helyreállítani, hogy annak értéke legyen.


A kiállításhoz két kísérőrendezvény is társul, melyeket szombaton tartanak. Az egyiket gyerekeknek szánják, 10 órától a sepsiszentgyörgyi Cora Dumitrescu műépítész tart foglalkozást kisiskolásoknak, maketteket építenek majd. Az építész egyébként anyanyelvi szinten beszél magyarul, s építészeti foglalkozása nagy népszerűségnek örvendett más településeken.
A másik rendezvényre felnőtteket várnak: Andrei Mărgulescu, a bukaresti Ion Mincu Építészeti Egyetem munkatársa fotóműhelyt tart 12 órától. A résztvevőkkel a városban készítenek majd fényképeket, a szervezők felhívják a figyelmet, hogy fényképezőgéppel vagy akár mobiltelefonnal is lehet fotózni. Köllő Miklós szerint érdekes lehet az, hogy miképpen látja építészszemmel városunkat egy idegenből érkezett személy. Mindkét program helyszíne a Szent István-plébánia.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek