Áradás után

Az anyagi károk felmérése zajlik

103

Kedden délután másfél órás felhőszakadás következményeként Kápolnásfaluban és Homoród­für­dőn árvíz következett be, a hirtelen lezúduló csapadék érintette Szentegyházát és Lövétét is. Jelenleg a kárfelmérés zajlik, emberi áldozatot nem követelt az ár.

Kápolnáson három kilométernyi útszakaszt vitt el a víz                                                     Fotó: Benedek László

Kápolnásfaluban hatvan-hetven házat – főként a patakok mellett lévőket – árasztott el a víz, a település negyven százaléka került víz alá. A székelyudvarhelyi és a helyi önkéntes tűzoltók siettek a bajbajutottak segítségére. A településen három utca (Lok, Kicsiutca, Vízlok), nagyjából két kilométernyi útszakasz járhatatlanná vált, tegnap a helyreállításán dolgoztak az önkormányzat munkatársai.
– Kedden este tizenegy óráig sikerült kiszivattyúzni a házakba befolyt vizet, jelenleg a lakosság saját portáját próbálja rendbe tenni, de katasztrofálisan néznek ki helyenként az udvarok. Tizenöt kilométernyi mezei és erdei utat is tönkretett az ár, ezeket is helyre kell állítanunk a közeljövőben – mondta Benedek László polgármester, aki azt is elmondta, hogy a településen a kárfelmérés megtörtént.

A szociális konyha is a víz áldozatává vált
Lövétén legalább hatvan házba, pincébe folyt be a víz – mondta megkeresésünkre Mihály Dénes polgármester. A központban lévő első hídnál ugyan nem futott ki medréből a Homoród, a másodiknál már elöntötte az utat. A homoródalmási és -szentmártoni önkéntes tűzoltók hajnali négykor végeztek a szivattyúzással, reggel a helyi önkéntesek folytatták a munkát, hisz a talajból visszaszivárog a víz. Az önkormányzat szociális konyháját, ahol a nyugdíjasoknak főznek, is elöntötte a víz, tönkrementek a hűtőszekrények, fagyasztók, az épületben hetven centi víz keletkezett. Elárasztotta a víz az önkormányzat nemrég pályázatból vásárolt Dacia Dokker személyautóját is, amelyben jelentős kárt okozott.
– Tudtuk, hogy érkezik a víz, a szomszéd településről a kollégák értesítettek bennünket, de az ilyesmire nem lehet kellőképpen felkészülni. A megyei utak mentén a sáncokat megtöltötte iszappal az ár, az útpadkákat tönkretette, a takarítást az önkéntes tűzoltók végzik, az út járható – mondta Lövéte polgármestere. A térségben reggel is esett, a továbbiakban is vörös riasztás van érvényben.

Rekord mennyiségű csapadék
Szentegyházán 82 liter/négyzetméter csapadék hullott le másfél óra alatt, ez több mint háromszorosa annak a mennyiségnek, amit a meteorológiai szolgálat vörös jelzésként kihirdet. Ezt a mennyiséget sem a patakok, sem az esővízelvezetők nem bírták, a szennyvízhálózatot is megterhelte, több – Hajnal, Strand, Iskola, Eminescu, Hársfa, Ifjúság – utcában is voltak problémák, emellett Homoródfürdőt és Bányatelepet is elöntötte a víz. A helyi tűzoltók segítettek a szivattyúzásban, 93 házba, 16 földszinti tömbházlakásba, 60 udvarba ment be a víz, valamint egy homoródfürdői villába, illetve gazdasági egységekbe. A tegnapi nap folyamán is dolgoztak a településeken a tűzoltók, a károk felmérése jelenleg is zajlik, a polgármesteri hivatal kérte a lakosságot, hogy jelentsék be a károkat. A polgármester cáfolta azt a szárnyra kapott hírt, hogy a következő napokban nem lesz ivóvíz a településen.
– Az elmúlt évek fejlesztésének köszönhetően a vízhálózat teljesen megújult, a tisztítóállomás modern, európai uniós pénzekből valósult meg. Két napra elegendő tartalékunk van, nincsenek ilyen gondjaink – mondta Sándor Lajos polgármester.
Homoródszentmárton községben Abásfalvát és Homoród­ke­mény­falvát érintette az ár, szerencsére nagy baj nem történt, elöntött néhány kaszálót, de épületekben, udvarokban nem tett kárt – tudtuk meg Jakab Attila polgármestertől.

Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.