Áradás után – Elkezdték a kárfelmérést

169

Tegnapra már valamelyest csökkent az árvízveszély, mivel kevesebb csapadék hullt, azonban a hegyekben még mindig nagy mennyiségű hó van, amelynek az olvadása és a péntekre jósolt újabb esőzések miatt még nem múlt el az árvízveszély Hargita megyében.

Abásfalván víz alá került az utcák egy része Fotó: Simó Márton

Az Olt és a Maros szintje még tegnap estére sem csökkent, azonban a két Homoród és a Nagy-Küküllő már visszahúzódott valamennyire. A másodfokú, narancssárga jelzésű árvízkészültség délutánig érvényben van az egész megye területén – tájékoztatott Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője.

Fotó: László F. Csaba

– Folyamatosan érkeznek a prefektusi hivatalba a helyi önkormányzatok jelentései a keletkezett károkról. Amint ezeket összesítették, kárfelmérő bizottság indul útnak, hogy a jelzett helyszíneken felbecsüljék a keletkezett anyagi károk mértékét. Fontos megjegyezni, hogy az árvízveszély nem múlt el, pénteken újabb esőzésekre számíthatunk, ráadásul a hegyekben még mindig nagyon sok hó van – hívta fel a figyelmünket a szóvivő.

Fotó: László F. Csaba

Tegnap délután öt óráig Csík­szentsimonból, Csíkszent­im­réről, Csík­kozmásról és Lázár­falváról, Tus­nád község mindhárom beosztott településéről, a Kászonokból, Siménfalváról és három hozzátartozó faluból, Homoródszentmár­ton összes falújából, Galambfalvá­ról, Lövétéről és Korondról érkezetek meg a polgármesteri hivataloktól a jelentések.


Ezek szerint minden településen több tíz udvart, pincéket, háztartásokat, kutakat, utcákat, hidakat, pallókat, községi és erdei utakat, több hektáron mezőgazdasági területeket és kaszálókat öntött el a víz. Ezek közül kiemelkedik Csíkszentsimon, ahol 600 hektár kaszálót, és Tusnád község, ahol 135 hektár kaszálót árasztott el a belvíz. A Kászonokban 18 méhcsalád kaptárja rongálódott meg. A Siménfalvához tartozó Székelyszentmihályon pedig a kultúrotthont is elöntötte az víz.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 15-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek