Április közepére várható a pontos statisztika – Összesítik a márciusi árvízkárokat

163

A március közepén történt hirtelen hóolvadás és esőzések következtében harminc Hargita megyei településen öntött ki a víz és rongált meg háztartásokat. A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége összesítést készített az önkormányzatok által eddig lejelentett károkról, illetve az országos útügy megyei kirendeltsége, valamint a megyei tanács összesítette a közutak téli karbantartására vonatkozó adatokat – ezeket ismertették tegnap a prefektusi kollégiumot követő ülésen.

Károk „visszatükrözése”. Folyamatosan dolgoznak a felmérésen Fotó: Kertész László

A tűzoltóság összesítése szerint az árvíz Csíkszé­ken Karcfalván, Koz­má­son, Szent­domokoson, Szent­imrén, Szent­simonban, Ká­szo­nal­tízen, Ma­dé­falván és Tusnádon, Ud­var­hely­széken Székely­udvar­he­lyen, Bö­gözben, Farkaslakán, Ga­lamb­fal­ván, Homoródalmáson, Ho­mo­ródszentmártonban, Kányá­don, Korondon, Lövétén, Má­ré­falván, Oklándon, Oroszhegyen, Si­ménfalván és Szent­ábra­hámon, Gyer­gyó­széken pedig Ma­ros­hé­vízen, Cso­mafalván, Remetén, Salamáson, Szár­hegyen, Újfaluban és Várhegyen tett kárt gazdaságokban, lakóházakban. Az árvizet követő 30 napban történik a károk pontos felmérése, így április 15-én teszik közzé, hogy mennyi azok anyagi értéke.
Stelian Cimpoeşu, a tűzoltóság parancsnoka tegnap azt is közölte, hogy a Farkaslaka községhez tartozó Kecsetben földcsuszamlás történt március 22-én, amelyet követően biztonsági intézkedéseket végeznek a további csúszások megelőzésére.
A Hargita megyében található 429 kilométer országút téli csúszásmentesítésére 54 munkagép állt az útügy rendelkezésére. Az előzetes számítások szerint 20,5 ezer tonna sót szórtak volna szét, azonban ennél jóval többet, 23,1 ezer tonnát használtak fel, amelyhez 30 tonna kalcium-kloridot is adagoltak.
Hét településen történtek földcsuszamlások a megyei besorolású utak mentén, továbbá megfigyelés alatt tartanak 34 olyan szakaszt, ahol fennáll a földcsuszamlás veszélye. Eddig Lázárfalván a 113B jelzésű útnál 100 méteres szakaszon, a 131-esen; Kovászna megye határa közelében 150 méteren; Tibódon, a 134C jelzésű úton 100 méteren; Firtosváralján, a 136B egy 50 méteres szakaszán; szintén a 136B mentén, Székelypálfalván ugyancsak 50 méteren; Miklósfalván a 137A jelzésű úton 200 méteren és Csekefalván a 136-os megyei út mentén 30 méteren rongálódtak meg az utak az árvíz miatt. Az összesen több mint 800 kilométernyi megyei utat 69 munkagéppel takarítják a téli időszakban, és 30 százalékkal több csúszásgátló anyagot használtak fel, mint amennyire számítottak a tél elején.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök kérte a prefektusi hivatal közbenjárását, hogy a kormány tartalékalapjából biztosítson támogatást a megyei utakon keletkezett károk helyreállítására, mivel a megyei önkormányzatnak nincs erre elkülöníthető tartalékalapja.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek