Április közepén újra kaput nyitnak

78

Alapos átszervezés miatt egy időre bezárja kapuit Szé­kely­ud­varhelyen a Varázsecset Egyesület csapata által öt éve működtetett, igen népszerű Művészeti Tanoda. A művészpalántáknak csüggedésre nincs okuk: április közepén újra kézbe lehet venni a varázsecsetet.

Rövid szünet. Áprilisban folytatódhat az önfeledt alkotásfotó: művészeti tanoda

Öt év után bezár a tanoda – jelentette be a kapuzárást a közösségi oldalán a rendhagyó művészeti iskola alapítója, a Varázsecset Egyesület elnöke, Jakab Hunor képzőművész. A hír sokakat meglepett, hiszen a Művészeti Tanoda megalakulása óta nagy népszerűségnek örvendett, a kadicsfalvi és a Győzelem utcai műhelyben szervezett rendszeres délutáni foglalkozásokon, ismeretterjesztő előadásokon sok száz gyermek és felnőtt vett részt.
– Megszámlálhatatlanul sok közös élmény kovácsolt össze bennünket, a tanítványaink szeretete volt az, ami az elmúlt öt évben erőt, lendületet adott ahhoz, hogy az önfeledt alkotás szigete legyünk és hűségesek legyünk az induláskor kitűzött célunkhoz: úgy alakítsuk a tanodásaink kreativitását, művészetek iránti érzékenységét, fogékonyságát, hogy abban örömüket leljék – nyilatkozta lapunknak Jakab.
Kérdésünkre, hogy végleg bezárják-e az alkotóműhely ajtaját, azt a megnyugtató választ adta: nem kell végleg a magas polcra tenni a varázsecsetet, lesz folytatás.
– A mostani szünetnek több oka is van. Elsősorban az, hogy világossá vált, a rendszeres délutáni foglalkozásokkal nem tudjuk tovább fenntartani, hosszú távon működtetni a tanodát, ezért úgy döntöttünk, hogy rövid időre bezárjuk a kaput és az alapjaitól megreformáljuk a jelenlegi rendszert. A reformot az is szükségessé tette, hogy mostanában nem volt sem elég energiám, sem fizikai időm arra, hogy a mindennapi munka után még órákat tartsak, ezért három fiatal munkatársam foglalkozott a gyermekekkel. A tanítványok viszont engem akartak, visszaköveteltek oktatónak, s ez gyakran problémát jelentett. Természetesen jólesett a ragaszkodásuk, de ugyanakkor lelkiismeret-furdalással is párosult, mert úgy éreztem, hogy kicsit cserbenhagytam a csapatot – fejtette ki Jakab Hunor. – A Művészeti Tanoda átalakítása tulajdonképpen fúziót jelent: az ajándéktárgyakat gyártó manufaktúrámat is bekapcsoljuk a vérkeringésbe. Változnak a programjaink is. Eddig csak a művészetre hajlamos gyerekeket szólítottuk meg, az átszervezés után viszont minden korosztálynak szervezünk műhelyfoglalkozásokat. Anya-lánya, apa-fia napok, családi hétvégék, izgalmas, tematikus worshopok is vannak a tarsolyunkban. A tanodás programjaink nem lesznek mindennaposak, de a kevesebb több elvén az eddigieknél sokkal színvonalasabb előadásokkal, képzésekkel akarjuk emelni a Művészeti Tanoda presztízsét – részletezte az újratervezett jövőt Jakab.
Hozzátette: az új, még átalakításra váró székhelyüket április 1-jén veszik birtokba, sőt az sem kizárt, hogy a megújult tanodának új nevet is adnak. Ami viszont már egészen biztos: a kapunyitás április közepén lesz.
– Apa-fia programot terveztünk, de mivel még folyamatban van a szervezése, erről egyelőre nem szeretnék többet elárulni – közölte lapunknak Jakab Hunor.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek