Aporok szolgálatban

149

A Székelyföld, a magyarság életében meghatározó szereppel bíró Apor család jeles tagjai munkásságát vette számba az Erdélyi Múzeum-Egyesület csíkszeredai fiókegyesülete által szervezett tavalyi tudományos konferencia, az elhangzott előadások egy részéből összeállt kötetet kedd este mutatták be Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátuson.

Tóth László főkonzul köszönti a hallgatóságotfotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Az Apor család történetéről, tagjainak munkásságáról akár évente lehetne konferenciát szervezni – állapította meg az Aporok szolgálatban című kötet kedd esti bemutatóján Soós Zoltán konzul, az eseményt vendégül látó Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársa, az est moderátora.
Elöljáróban Tóth László főkonzul köszöntötte az Apor család megjelent tagjait, a kötet alapjául szolgáló Apor-konferenciát szervező Erdélyi Múzeum-Egyesület csíkszeredai fiókegyesületének képviselőit, a megjelent szerzőket, a kötet szerkesztőjét, valamint a megjelent érdeklődőket. Beszédében a diplomata a tudományos és innovációs teljesítmény fontosságát hangsúlyozta, majd példákat hozott fel arra, hogy miként találkozhatunk nap mint az Aporok örökségével.
Dr. Balázs Lajos egyetemi docens, néprajzkutató az EME és a főkonzulátus közötti élő és gyümölcsöző kapcsolatokat ismertette, kiemelve a múzeum-egyesület ama törekvését, hogy hozzájáruljon a magyar tudományossághoz.
– A székelység a magyar kultúrának nemcsak fogyasztója, hanem gyarapítója is – hangsúlyozta.
A kutató beszámolt az EME által szervezett történelmi – Dózsa, az Aporok és Szent László emlékét ápoló – és orvostörténeti konferenciákról, azok hozadékáról, és bejelentette, hogy idén, a magyar tudomány napja alkalmával szervezett konferenciájuk témája az idei 170 éves évforduló kapcsán az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc lesz, a rendezvényt A Székelyföld és a magyar nemzet címmel hirdették meg.
A kiadványt Nemes Gyula, a kötet szerkesztője ismertette, mondván, hogy az Apor család jeleseiről írt tanulmányokat, dolgozatokat kronologikus sorrendben helyezték el, a konferencián elhangzott nyolc előadásból hat szerzőtől kapták meg az írott változatot, ez került be a kötetbe.
A szerzők közül dr. Oláh Gál Róbert egyetemi adjunktus, Bolyai-kutató a két Bolyai kortársáról, Apor Károlyról tartott érdekfeszítő előadást, majd dr. Darvas-Kozma József c. esperes a nemrégiben boldoggá avatott Apor Vilmosról írt dolgozatát ismertette Fodor Attila lelkipásztor.
Az est végén Soós Zoltán konzul a kulturális rendezvények folytatását ígérte, a jelen lévő szerzők pedig dedikálták a kötetet.

Sarány István

A cikk a Hargita Népe március 8-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek