Apor Mária emlékére

Elment a nagymodell

471

Néhai Nagy Imre csíkzsögödi festőművész modellje és élettársa hosszas betegség után 2018. március 28-án elhunyt egy kolozsvári kórházban. Nyolcvanhárom éves volt, mely életkor az ő bizakodó/reménykedő, vidám, maga körül mindig jó hangulatot teremtő természetéhez képest nem tűnik hosszúnak. Jó génjei mellett erős keresztény hite is segítette, hogy szert tehessen olyan lelkierőre, amelynek köszönhetően fölülkerekedhetett csa­ládja nagy sorscsapásain. Mert nem volt mindig rózsás Apor Mária élete. Sőt: jutott neki bőven az élet árnyékos vagy kevésbé napos oldalából is. Gyermekként élte át szülei vagyonának teljes elkobzását, felmenőinek 1949-es kitelepítését és elhurcolását kényszerlakhellyel párosuló dobrudzsai munkatáborba. Fiatalként részesült az 1965-ig tartó zaklatásokban, hátrányos megkülönböztetések sorozatában, egyszóval: a szovjet típusú osztályharcban.

Zsögödi Nagy Imre: Apor Mária

A megpróbáltatásokban bővelkedő időszakban családjának barátai, jó ismerősei jelesre vizsgáztak felebaráti szeretetből. Így kezdődhetett számára emberhez méltóbb élet az „ahogy lehet” körülményei közt. Noha 1965-ben bejelentették: vége az osztályharcnak, igazi felszusszanást Apor Máriának is – akárcsak sorstársainak – az 1989-es fordulat hozott, miután újra birtokba vehette a háromszéki Szentivánlaborfalván családja ősi fészkének őt megillető részét. Igazi öröm volt számára az is a fordulat után, hogy beléphetett az erdélyi magyar történelmi családok egyesületébe, a Castellum Alapítványba. Baráti beszélgetések alkalmával sokszor le tudta kötni hallgatóinak figyelmét, talán annak is köszönhetően, hogy a zsögödi mesterrel gyakran megfordulhatott az erdélyi – főként kolozsvári – szellemi élet rangosabb műhelyeiben. Abból az időből származik a személyére ragasztott nagymodell elnevezés. Amelyet olykor-olykor szívesen emlegetett. Különösen a marosvécsi Helikon-találkozókról beszélt nagy lelkesedéssel. A néhány íróhoz fűződő baráti viszonya különlegessé tették visszaemlékezéseit.
Egyedi színfolt volt Ő a Cas­tel­lum­ban, különösen annak székelyföldi csoportjában. Emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében!

Komoróczy György

Apor Máriától ma 11 órától Ko­lozsváron, a Házsongárdi te­me­tőben búcsúznak barátai, ismerősei, tisztelői, temetése holnap du. 2 órakor lesz a háromszéki Szent­ivánlaborfalván.

A cikk a Hargita Népe április 4-i számában jelent meg.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek