2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Apor-konferencia

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíki Fiókegyesülete fennállása óta harmadik, akár évfordulósnak is nevezhető tudományos konferenciáját tartja pénteken, 9 órától a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kisaulájában, ezzel tiszteleg a fiókegyesület létének harmadik évében is a magyar tudomány napja előtt. A konferencia célja – dr. Balázs Lajos professor emeritus, a fiókegyesület vezetője megfogalmazása szerint – bevinni, visszahozni, elültetni akár egy kisrégió tudatába a székelyföldi, az erdélyi magyarság kulturális, tudományos vagyonából, emberi példáiból, közösségünk sorskérdéseit felvállaló személyiségek példáiból egyfelől azt, ami közösségi emlékezetünket melegen tartja, másfelől pedig előremutató.
A konferencia fókuszában két székelyföldi – egy világi és egy egyházi – személyiség áll: a 200 éve született altorjai Apor Károly, jogász, közgazdász, országos hírű mintagazda és kultúraszervező, valamint a 70 éve elhunyt Apor Vilmos, az első székely boldog.
A konferencián Balázs Lajos és Zsigmond Pál Barna főkonzul köszöntőbeszéde után Egyed Ákos akadémikus
A székely örökség és a királyi jog viszonyáról tart előadást, Oláh Gál Róbert egyetemi adjunktus Apor Károly életét és munkásságát mutatja be, Nagy Botond levéltáros Az altorjai Apor család gazdasági érdekeltségei Háromszéken a 19. század második felében témában értekezik, Nemes Gyula történész Apor Károly báró tófalvi peréről referál, Garda Dezső docens előadásának címe: Gróf Apor István (1638–1704) Csík-, Gyergyó- és Kászonszékek főkirálybírójának élete és munkássága; Kiss Gábor főlevéltáros az Aporok első világháborúban játszott szerepéről beszél, kiemelve Apor Gizella főápoló és Apor Sámuel altábornagy életét és szolgálatát; Apor Eszter művészettörténész Apor Károly portréiról szól, végül Darvas-Kozma József c. esperes előadása zárja a sort, melynek címe: Apor Vilmos, az első székely boldog.
A konferencia társszervezői, támogatói Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Hargita Megye Kulturális Központja, illetve sokan mások.

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb