Ápolják a lovas sportok hagyományát

A lovas sportok hagyományának ápolása és továbbadása céljával idén is megszervezték az Alcsíki Lovasnapot szombaton. A helyszín a nagytusnádi labdarúgópálya volt. Az esemény három lovas versenyszámmal és egy lovaskaszkadőr-bemutatóval várta a résztvevőket és a nézőket.

Kaszkadőrök tették látványosabbá a napot. A lovak a legjobb barátaink Fotók: Barabás Emőke

Az Alcsíki Lovasnap keretében szekeres és hintós ügyességi versenyre is sor került, a gyerekek pedig benevezhettek ügyességi versenyre. A rendezvény főszervezője a Száguldó Egyesület, társszervező Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége volt.
– A lovak a legjobb barátaink, a lovas sportok befolyásolják a helyes testtartásunkat, gondolkodásunkat, ezért is olyan fontos, hogy a gyerekek megszokják a lovak közelségét – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a nyitóbeszédében. – Remélem, aki most itt van és azon gondolkodott, hogy eladja lovát, meggondolja magát.
Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója is rámutatott a lovas sportok fontosságára: két év alatt megduplázódtak a lovas programok.
– Kemény munkának az eredménye azt látni, hogy sok család, gyermek vesz részt ezeken az eseményeken – mondta.

Bajkó Tibor országos fogathajtó bajnok, valamint a versenyszámok bírója szerint ezek az események egyre tartalmasabbak és szebbek.
A szekeres ügyességi versenyen hat alcsíki lótartó gazda indult. A kiírást a csíkszentmártoni Kovács József nyerte, második helyen végzett falustársa, Márton Szabolcs, a harmadik helynek pedig a csíkszentsimoni Kovács Ignác örülhetett.

A hintós ügyességi versenyen ugyancsak hat résztvevő volt. Gyönyörű lovak, jól felszerelt hintók és büszke fogathajtók versenyének lehettünk tanúi. Az első helyezést a lázárfalvi Szántó Szilveszter, a második helyezést a háromszéki Lajos Sándor, a harmadik helyezést pedig a szentábrahámi Bajkó Gellért érte el.
– Jólesik nyerni, de az élmény ennél is fontosabb – mondta az első helyezett, aki korábban is számos sikert ért el lovas sportokban.


A kiskorúak ügyességi versenyén, lóháton öt csíkszentkirályi és egy újtusnádi mérte össze tudását. A résztvevők mindegyikét díjazta a zsűri.
– A rendezvényről a résztvevők és a nézők is jóérzéssel tértek haza, és reméljük, hogy a jövőben növekedni fog az érdeklődés – nyilatkozta Szőcs Lehel főszervező, a Száguldó Egyesület elnöke. Hozzátette: mivel a gazdaságban már nem használjuk a lovat, a lovas sportokat szeretnék népszerűsíteni a székely ember életében.
A lovasnapot különlegességként a nyújtódi lovaskaszkadőr-csapat bemutatója zárta.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...