Anyaországi kapcsolatokat erősítettek meg

Ünnepelt Tusnádfürdő

73

Városnapokat tartottak a hétvégén Tusnádfürdőn. A három­napos rendezvénysorozat megnyitóján Albert Tibor polgármester megerősítette a székelyföldi üdülőhely két évtizedes testvérvárosi kapcsolatát Jánoshalmával, majd együttműködési megállapodást írt alá Fejér megyével. Az ünnepségen elhangzott: a határokon átívelő magyar–magyar kapcsolatok különösen fontosak napjainkban.

Együttműködés szentesítése. Szükség van a magyar–magyar kapcsolatokra Fotó: László F. Csaba

Június 14–16. között szervezték az idei városnapokat Tusnádfürdőn. A rendezvénysorozat hivatalos megnyitójának első mozzanata a magyarországi Jánoshalmával kötött testvérvárosi kapcsolatot erősítette meg.
Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere köszöntőjében visszaemlékezett Tóth Miklós korábbi városvezetőre, aki húsz évvel ezelőtt együttműködési szerződést kötött meg Kiss Györggyel, Jánoshalma akkori polgármesterével.
Albert Tibor felolvasta az említett dokumentum feltételeit, majd összegzésként elmondta: a határokon átívelő magyar–magyar kapcsolatok megerősítése különösen fontossá vált napjainkban, hiszen ezáltal is érezzük, hogy van, akire támaszkodnunk, számítanunk, ha nehézséggel szembesülünk – közölte, utalva az úzvölgyi eseményekre.
Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestre a közös múlt tiszteletét és a jövőépítés fontosságát hangsúlyozta. Az együttműködési megállapodás új változatának ismertetését követően mindkét fél aláírta a nyilatkozatot, hitelesítve az elhangzottakat.
Az ünnepélyes szerződéskötés után újabb megállapodás következett. Ezúttal Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat vezetője biztosította támogatásáról Tusnádfürdő polgármesterét. Albert Tibor megjegyezte: Fejér megyében körülbelül 420 ezer fővel élnek többen, mint a székelyföldi fürdővárosban, és nagy megtiszteltetés az, hogy ez a kis település „ilyen nagy fába vághatta a fejszéjét”.
– Szükségünk van az anyaországi támogatásra. Nem meglepő, hogy amikor megkaptuk ezt a szimbolikus felkérést, 110 százalékban fogadtuk el – tudatta a polgármester, akinek szavait Molnár Krisztián beszéde váltotta.
– Az itt élőknek minden okuk megvan arra, hogy büszkék legyenek erre az ékszerdobozra, Tusnádfürdőre. Mi pedig arra vagyunk büszkék, hogy hamarosan még szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat, és mindezt önkormányzati szinten, testvérvárosi kapcsolattal kívánjunk szentesíteni. Mind tudjuk, hogy ez a jó viszony nem itt és most, hanem már ezer éve elkezdődött, és bizony, ez a testvériség az idők végezetéig tart – fogalmazott a Fejér Megyei Önkormányzat vezetője, aki szerint nemcsak két közösség közeledéséről van szó, hanem nemzetegyesítő és nemzetépítő erőfeszítésről is.
A korábbi megállapodási szerződéshez hasonlóan ezúttal is felolvasták a dokumentum szövegét, amelyet aláírásukkal szentesítettek az elöljárók.
Borboly Csaba megyeelnök is köszöntötte a jelenlévőket, és gratulált a megerősített, illetve újonnan létrejött testvérvárosi szerződések megkötéséhez. Ezután Farkas Balázs konzul is kifejezte elismerését.
A városnapok megnyitójának zárómomentuma következett: a Millenniumi Emlékparkban felszentelték a Barátság-emlékoszlopot. Az alkotás Sárosi Tibor képzőművész munkája, és Budapest XXI. kerülete, Csepel Önkormányzata adományozta Tusnádfürdőnek.
– Az itteni magyarok nemcsak Csepelre és a többi testvérvárosi kapcsolatra számíthatnak, hanem az egész anyaországra. Ez az emlékmű szimbolikus ajándék, amellyel szerettük volna megpecsételni a települések közötti barátságot – jelentette ki Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.
Az ünnepség végén Bakcsy Gábor református lelkipásztor és Bilibók Géza katolikus plébános megáldotta az emlékoszlopot.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek