Anyagi mellett szakmai segítség

Családi vállalkozásokat segítő programot ismertették Fotó: Kovács Hont Imre
86

Kárpát-medencei őszi turnéja alkalmával Csíkszeredában is eltöltött egy napot a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának csapata, amely a külhoni családi vállalkozások fejlesztése, támogatása céljából tart képzéseket, konzultációkat. A múlt csütörtöki eseményt a Hargita Vendégváróban szervezték.

Családi vállalkozásokat segítő programot ismertették Fotó: Kovács Hont Imre

A magyar kormány 2017-et a külhoni magyar családi vállalkozások évének dedikálta, és ennek programjai közé illeszkedik az az őszi Kárpát-medencei körút, amelynek múlt csütörtökön Csíkszereda volt az állomása.
– Amikor 2014-ben a magyar kormány felmérte a külhoni magyarság gazdasági állapotát, kiderült, hogy nagyon sok minden kívánnivalót hagy maga után. Egy valami azonban rendelkezésre állt: az a szemléletmód, amit talán úgy lehet a legjobban összefoglalni, hogy „itt akarunk maradni”, hogy a „szülőföldünkön akarunk boldogulni” – fogalmazott beszédében Lukács Bence Ákos konzul. – Az elmúlt években a magyar kormány azon dolgozott, hogy ezt az elkötelezettséget a saját eszközeivel erősítse. A program keretében igen jelentős összeggel támogatta helyi projektek megvalósítását. Ugyanakkor a kormány tudatában van annak is, hogy az anyagi támogatás önmagában nem elegendő: szakmai támogatást is nyújtani kell a fejlesztési terveik megvalósításához – tette hozzá.
A résztvevőknek Vattay Dániel, a Mountain Sight Con­sulting tanácsadó cég alapítója pitch-tréninget tartott, Mészáros Anita a szervezetfejlesztésről tartott előadást, majd a karaván négy mentora – Vattay és Mészáros mellett Dósa Gábor senior executive és Varga Sára marketingszakértő – csoportos konzultáció keretében nyújtott tanácsadást a megjelent családi vállalkozóknak.
Mint megtudtuk: a magyar kormány döntése értelmében 2018 a külhoni magyar családok éve lesz.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.