Annyiféle, ahányan vagyunk

Beszélgetés Simó Tekla jógaoktatóval

424

A székelykeresztúri Simó Tekla Ashtanga Yoga tanítóként diplomázott a jóga „hazájában”, Indiában. Hazajött és itthon osztja meg azokkal a tudását, akik fogékonyak a keleti tanokra.

Energiát, vitalitást ad. Bárkinek ajánlott Fotó: Simó Tekla

– Mai, nyugati értelemben alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testit és szellemit, amelyeknek célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Az eredeti jóga mindkettőt jelenti, de elsősorban a szellemi jógát, ahogy a neve is utal rá: összekapcsolódni a legfelsőbb lénnyel. Mit jelent az ön számára?

– Számomra a jóga rugalmas, türelmes és bölcs tanító. Valóban rengeteg megkülönböztetés és trend van a jógában manapság, de úgy gondolom, nem érdemes és nem is szükséges a jógát szétválasztani testi és szellemi értelemben, hiszen képes bármilyen formát felölteni és megadni mindazt, amire éppen szükségünk van adott élethelyzetben. Ettől olyan csodálatos. Van, akinek arra van szüksége, hogy testileg erős és rugalmas legyen, mások meg lelki nyugalmat szeretnének. Van olyan is, aki betegségből próbál meggyógyulni, vagy éppen zsákutcába került az élete és a jógában keresi a válaszokat. A jóga útja annyiféle, ahányan vagyunk. Számomra belső utazás. Megismerni önmagamat.

– Milyen stílust tanít?

– Ashtanga Yoga tanítóként diplomáztam a Tattvaa Yogashalában, Rishikeshben, a jóga fővárosában, Indiában, ezért nagyrészt ezt is oktatok. Viszont gyakran használok elemeket a YIN jógából, illetve a Kundalini jógából is. Szerencsém volt együtt dolgozni Maya Fiennes-szel, a világszerte elismert kundalini jógaoktatóval. Közösen szerveztünk a Francia Riviérán jóga- és életmódtábort, és általa kedveltem meg a kundalini jógát is.

– Mi vezette erre az útra?

– Ösztön. Sulis koromban sokat meditáltam, böjtöltem és sportoltam. Belső ösztönzés volt. Bújtam az önismereti könyveket, keleti filozófiát, óriási kíváncsiság volt bennem, kifogyhatatlan energia, ami belső nyugtalansággal párosult. Ezt az éhséget és nyugtalanságot csillapította a jóga és annak különböző formái.
Ego. Egy másik kis ösvény, amire nagyon emlékszem 2001-ből. Abban az évben jelent meg Geri Halliwell és Katy Appleton Yoga DVD-je. Teljesen el voltam bűvölve, hogy Geri a jógának köszönhetően milyen külső átváltozáson ment keresztül hónapok alatt. És máris megvolt az új motiváció. Aztán 2002-ben hosszabb útra indultam el, ami majdnem 15 évig tartott, bejártam a világot: párhuzamosan volt ez, benti és kinti utazás is. A jóga, illetve a meditáció volt a híd számomra a két világ között. Egyfajta biztonság, amihez mindig kapcsolódhattam, amikor elbizonytalanodtam.
Sors. A fordulópontot számomra viszont az utolsó műtéti beavatkozás jelentette. 18 éves korom óta 12 ortopédiai műtéten estem át. Ennek következtében krónikus fájdalmaim alakultak ki: neuropátiás, ízületi, reuma stb. Akinek hasonló tünetei vannak, az tudja, mivel jár. Ezekkel megtanultam élni, de az utolsó műtétem túlhaladt engem. A kilók fogytak, a fájdalom nőtt, nem tudtam aludni. Régi álmom volt India. Úgy éreztem, menni kell. Nagyon kedves amszterdami barátnőm ajánlotta, hogy keljek útra. Bár fizikai fájdalmak ösztönöztek, tudtam én, hogy itt többről lesz szó. Szembe kell majd néznem önmagammal, és meg kell válnom egy-két történettől, amit olyan nagy szeretettel cipeltem magammal gyerekkorom óta… Ebben sokat segített India. Szavakban el nem mondható élmény volt: tömény, igaz, színes, büdös, illatos, egyszerre volt jelen a zaj és csend. A nagy káoszban mégis volt egy csodálatos harmónia. És ez fogott meg.

– Milyen módszerekkel történt a jóga elsajátítása Indiában?

– A hajnali Chai után, amit 5 órakor szürcsölgettünk álmos szemekkel a reggeli szélben, elkezdődött a kétórás Pranayam. A lég­ző­gyakorlatok hétről hétre olyan lelki és mentális blokkokat hoztak felszínre, hogy egyik nap sírtunk, másik nap nevettünk, de éreztük, hogy tisztulunk testileg, lelkileg is. Ezt követően kétórás intenzív Ashtanga Yoga gyakorlatsorozat következett, ami fizikailag nagyon megpróbáltató volt mindannyiunk számára. Fél tízkor verge reggeli, majd vissza órákra, gyakorlat, filozófia és mindegyikünk kedvence, a Yoga Nidra (mély, relaxációs pihenő). Kétszer étkeztünk naponta. Teli hassal nem tudtunk volna jógázni. Meg amúgy is akadt rengeteg emészteni valónk. Vacsora és villanyoltás előtt még volt egy kis meditáció és estünk is álomba. Ez így ment mindennap, heti hat alkalommal.

– A modern jóga a test megerősítésére szolgáló pózokat (az úgynevezett ászanákat) tartalmazza, de szerepel benne ugyanakkor a mantrák ismételgetése, a légzés szabályozása. Ezeket beépíti a gyakorlatokba?

– Természetesen. Ezek egymást kisegítve működnek. Fizikai szinten az asanak és pranayama (lég­ző­gyakorlatok) szisztematikusan vannak felépítve, hogy segítsék a belső szervek működését, erősítsék az idegpályákat, rugalmassá tegyék az izmokat, méregtelenítsék a testet. Mentális szinten a rendszeres gyakorlás feloldja a blokkokat, segít a mindennapi stressz kezelésében. Finomabb szinteken a testben lévő energiacsatornákban keletkezett akadályok felszámolódnak és lehetővé teszik a Prana szabadon áramlását, hogy a test és az elme jobban működhessen.

– Melyek a legfőbb gyógyhatásai?

– Energiát, vitalitást ad. A kiegyensúlyozott anyagcsere fenntartása, súlycsökkenés, kardió és keringési egészség, javított atlétikai teljesítmény, védelem a sérülésektől.

– Milyen gyakran tart órákat? Kiknek ajánlja?

– Hétfőn és szerdán Szé­kely­keresztúron, kedden és pénteken Szé­kelyudvarhelyen. Világszerte több mint kétmilliárd ember gyakorolja a jóga valamelyik formáját, mert működik. Lehet bárki, aki késztetést érez, hogy kipróbálja, annak mindenképpen ajánlom.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek