Anna világa

249

Nem gondoltam volna, hogy valaha egy kiállításról fogok ide írni, és nem azért, mert nem szeretem a különböző tárlatokat, csupán nem számítottam rá, hogy mifelénk is „össze tudnak dobni” egy hasonlót. Hallottam korábban róla, hogy a Múzeumok Éjszakáján megnyitnak Gyergyószentmiklóson egy kiállítást, először azonban nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mondván, mindenhol megnyitnak egyet, nem? Akkor kezdett jobban érdekelni, amikor megtudtam, hogy milyen kiállítást hoznak a szentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba.
Anna – Asszonysors a huszadik században – írtam be az internetes keresőbe, majd miután elolvastam a tárlat koncepcióját, nehezen akartam elhinni, hogy ez valóban nálunk lesz megtekinthető. Némi túlzással mondhatjuk, hogy Budapesten mindennaposak az ilyesfajta kiállítás-megnyitók – érdekesség, hogy a legutóbbi állomása épp ott volt –, mi azonban valószínűleg kevésbé vagyunk hozzászokva, hogy kis közösségeinkbe ilyen volumenű tárlatot hozzanak.
Emlékszem, még az előkészületek zajlottak, amikor elmentem a múzeumba, az első gondolatom pedig az volt, hogy mégis hogyan? Miként fogják a kis térben úgy összeállítani a kiállítás elemeit, hogy az élvezhető is legyen a látogató számára? Hogyan oldják meg, hogy a különböző hangelemek ne zavarják egymást, ezzel együtt pedig a látogatót? Rengeteg kérdés volt bennem, a megnyitón azonban kivétel nélkül az összesre választ kaptam: minden a helyén volt, a hangok kavalkádja egyáltalán nem hatott zavaróan, a látogatottság pedig minden egyes szónál többet elmond a színvonalról.
Egy fiktív, nem mindennapi életúton keresztül szemlélhetjük a tárgyakat, amelyek időutazásra invitálnak. Olyan kiállítás ez, amelyet szó szerint nem elég egyszer megnézni, és még egy darabig Gyergyószentmik­ló­son marad, úgyhogy továbbra sem késő a múzeumba látogatni. Ha elmegyünk és megnézzük, élménnyel gazdagodunk, ha még kétszer megnézzük, újabb élményekkel gazdagodunk, hibát csupán egyetlen esetben követhetünk el: ha kihagyjuk. 

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.