Ankara zsarol

54

Meghosszabbították az Európai Unió és Törökország vezetőinek tegnapi brüsszeli csúcstalálkozóját, mert Törökország új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban. Ankara több pénzt kért a menekülthullám megfékezéséért.

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (C) poses with European Union leaders during a EU-Turkey summit in Brussels, as the bloc is looking to Ankara to help it curb the influx of refugees and migrants flowing into Europe, March 7, 2016. REUTERS/Yves Herman
A csúcstalálkozó résztvevői. Érdekközösség

Törökország további hárommilliárd eurót (összesen hatmilliárdot) kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására – erősítette meg tegnapi sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.
Névtelenséget kérő források szerint az uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján készülő megállapodás értelmében Tö­rökország ezért cserébe visszafogadná az országból illegálisan Gö­rögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.
A közös akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt bevándorlókat. A migránsáradat megfékezéséért cserébe az Európai Unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.