Animációs mesék gyerekeknek: Primanima Csíkszeredában

Negyedik alkalommal, idén két korcsoportban várják az érdeklődőket a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál – legfrissebb magyarországi és nemzetközi animációs mesefilmek – gyerekfilmes versenyprogramjára a Kájoni János Megyei Könyvtárba pénteken reggel 9 órától 15 óráig. A 3–7 évesek és a 8–12 évesek 60, illetve 70 perces vetítéseken vehetnek részt, ahol közel 70 változatos és vizuálisan erős, friss magyar és francia, német, belga, japán, orosz, valamint cseh animációs rendezők meséit láthatják.

A nyolcadik alkalommal megrendezett fesztivál gyermekfilmvetítései Budaörs mellett más magyarországi nagyvárosokban is megtekinthetők. Erdélyben Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön hozták tető alá a fesztivált.
Csíkszeredában negyedik alkalommal rendezik meg a filmes seregszemlét, itt a kicsiket állatos animációk várják; megismerhetik Kokót, a krokodilgyereket, betekinthetnek egy olvasni szerető egér kalandjaiba. A nagyoknak készült válogatásba több elvont történet került be. Mint minden évben, az egyórás vetítéseket követően idén is lesz közönségszavazás, amely alapján a legjobb nemzetközi és a legjobb magyar gyártású filmet Csermák Tibor-díjjal jutalmazzák. A gyerekfilmes versenyprogramot a – Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista, Fischer Ferenc animációs rendező és Gerzsenyi Judit építész összetételű szakmai zsűri bírálja el.
Kérdésünkre Túros Eszter, a csíkszeredai rendezvény szervezője elmondta, négy évvel ezelőtt felkérést követően hozták ide a fesztivált. A vetített filmek közül a legtöbb máshol nem tekinthető meg, így éltek a lehetőséggel, mert – mint hozzátette – minőségi animációkról van szó, amelyeket kár lenne kihagyni.
– Mivel a vetítést délelőtt tartjuk, az óvodák és iskolák pedagógusai csoportokban hozzák a gyerekeket, ezért eddig mindig telt házzal zajlott a mesés délelőtt. A pár perces filmek korosztályra vannak szabva, így a gyerekek könnyen megértik a mondanivalóját, élvezik a játékos poénokat – egészítette ki Túros Eszter művészettörténész.
Érdeklődő csoportok előzetes bejelentkezését a 0747–115337-es telefonszámon várják. A helyek száma korlátozott, ezért a részvétel bejelentkezéshez kötött. A belépés díjtalan!

Szőke Zsuzsa