Amit a szépségről tudni kell

Beszélgetés Blága Tündével

371

Blága Tünde, a 22 éves, kitartó és céltudatos gyimesközéploki lány, aki jelenleg Csíkszeredában él, nem hátrál meg az akadályok láttán. Szeptemberben kezdte el második évét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán, kommunikáció és PR szakon. Emellett a hivatására is van ideje, ugyanis a fiatal lány szépségkirálynő és nyolc éve dolgozik a szépségiparban modellként. Idén két címet nyert meg, a Miss Queen of Nation Hungary és a Global Charity Queen Hungary címet. Nemrég ért haza Tajvanról, ahol Magyarországot képviselte a Global Charity Queen szépségversenyen. Ennek kapcsán kerestük meg, hogy meséljen élményeiről, a versenyek világáról, és a legutóbbi győzelméről.

– Most tértél haza Tajvanról. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

– Nagyon nehéz egy világverseny, de még nehezebb, amikor egy másik kontinensen szervezik: más kultúra, más emberek, más gasztronómia.

– Milyenek az emberek? Esetleg ki tudnál valamit emelni az ott töltött idő alatt szerzett tapasztalatokból?

– Az ázsiai emberek csodálatosak! Mindenki nagyon segítőkész, még akkor is, ha nem érti, hogy mit mondasz, mivel kevés ember beszéli az angolt. Az ételekkel volt csupán gondom, ugyanis kiskorom óta fé­lek a gilisztáktól, nemhogy meg­egyem őket. A tajvani konyha egyáltalán nem ragadtatott el. Három hétig alig ettem valamit, emellett pedig rengeteg programunk volt, így keveset aludtam.

– Ez egy jótékonyságon alapuló világverseny volt. Miben nyilvánult meg a jótékonyság?

– Mivel a jótékonyságra épült, ezért mindennap erre fektették a szervezők a hangsúlyt. Mindennap volt valami ezzel kapcsolatos feladatunk, például programot kellet szervezni időseknek.

– Milyen érzés volt megnyerni a Miss Charity Winner címet?

– Minden reggel úgy keltem fel, hogy elmondtam: bárcsak én nyerném meg ezt a versenyt. És minden nap végén tudtam, nagyon jól teljesítettem. De igazából nem hittem, hogy lehetséges. Amikor kimondták az országom nevét, én csak ott álltam, a többiek szóltak, hogy menjek már ki. Elmondhatatlan érzés! Hihetetlenül boldog voltam, akkor sem hittem a fülemnek, és azóta is nehezen hiszem el. Sikerült egy újabb célt elérnem. Ezzel újabb erőt kaptam, hogy továbbmenjek és csináljam, mert nekem igenis itt a helyem.

– Hallgatója vagy a Sapientia – EMTE-nek. Nehéz helytállni a versenyeken és az egyetemen egyaránt?

– Nagyon szeretek a Sapientián tanulni. Mivel a tanárok nagyon kedvesek és segítőkészek, ezért mindig támogatnak, ha versenyre szeretnék menni, így nincs akadály.

– A modellszakmából viszonylag hamar ki lehet öregedni, te tartasz ettől, esetleg mi a terved azutánra?

– Természetesen, mint mindennek, a modellszakmának is megvan a maga ideje és helye. Ezért is tartom fontosnak az egyetemet, hogy legyen szakképesítésem. A későbbiekben is a divat világában szeretnék maradni. Szerencsére még nem kell ezen gondolkodnom, de nyilván, vannak terveim.

– Egy székelyföldi lány is ugyanannyi vagy kevesebb esélyekkel tesz szert világhírnévre, mint mondjuk egy nyugati vagy amerikai modelltársa?

– Székelyföldi lányként nagyon nehéz érvényesülni és kitűnni, mivel minálunk még nem annyira felkapott ez a világ, mint például Magyarországon, és akkor még nem is beszéltünk Amerikáról. Nehéz szponzorokat találni.

– Modellnek születni kell, vagy tanulható?

– Van, ami tanulható, de igazából erre születni kell. Ahhoz, hogy valaki világversenyen vegyen részt, rengeteg alázatra, kitartásra és önfegyelemre, önkontrollra van szüksége! Ezek nem tanulhatók. Véleményem szerint ezek a tulajdonságok kiskorodtól kezdve végigkísérnek, és az évek során a környezet hatására erősödnek vagy gyengülnek.

– Van az a mondás, hogy a magyar lányok legszebbek a világon. Szerinted is így van?

– A magyar lányok valóban nagyon szépek, de azért ne legyünk elfogultak. Nyilván mindenkinek más a szépségideál, például nekem a latin-amerikai nők nagyon tetszenek.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki szépségkirálynő lehessen?

– Modell bárki lehet, ha elég magas és vékony. De szépségkirálynő nem! Ahhoz sokkal több kell! A szépség önmagában semmit nem ér, nem elég! Ugyanúgy rendben kell legyen a külsőd, mint a belsőd. Hisz mikor megnyersz valamit, azt csak úgy kapod meg, ha látják rajtad, hogy te igenis képes vagy arra, hogy jó példát mutass másoknak. A kisebb versenyek más kategóriába tartoznak, ott nem fektetnek nagy hangsúlyt a lányok személyiségére.

– Végezetül, mit üzennél a jövő szépségkirálynőinek, más lányoknak?

– Mindenkinek azt mondom, küzdjön az álmaiért, és ne kifogásokat keressen, hanem megoldásokat. Az élet megpróbáltatások elé állít, de mindig tovább kell menni. Nem az számít, mennyi idő alatt érted el a céljaidat, hanem az, hogy elérted. Azt üzenem, hogy aki teheti, segítsen embertársán. Egy mosoly vagy egy kedves szó néha csodákra képes.

Forika Erzsébet, Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek