Amiről a statisztika tanúskodik

Csökkenőfélben

59

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) közgyűlése a 2000 decemberében elfogadott 55/77-es rendeletével a menekültek világnapjának (World Refugee Day) nyilvánította minden esztendő június 20-át.

Az elmúlt héten a világ számos országában az ENSZ menekültügyi főhivatalának (UNHCR) égisze alatt megemlékezésekre került sor. Hasonlóképpen Romániában is megemlékeztek a menekültekről a különböző szervezetek.
Idetartozik az is, hogy a Bevándorlási Főfelügyelőségtől (IGI) származó adatok szerint Románia a 2017-es esztendő során 4820 befogadási kérést kapott, legtöbbet Irakból, Szíriából és Afganisztánból származó személyektől. A menekültstátuszt kérelmezőknek 33%-a kiskorú volt, s 2016-hoz viszonyítva azok száma négyszeresére emelkedett. Továbbá 2017 augusztusa és novembere között a Fekete-tengeren 547 menekült érkezett. A felügyelőség szerint a 2017-es esztendő kivételesnek mutatkozott, ugyanis a megelőző évek során a menedékkérők éves átlagszáma nem haladta meg az 1500-at.
Ezzel kapcsolatosan utalni kell arra is, hogy a múlt esztendő végétől errefelé csökkenő tendencia mutatkozott, s ennek bizonysága az is, hogy a január 1. és június 20. közti időszakban, azaz az első félév során 734 kérelmet jegyeztek, jobbára iraki és szíriai állampolgárok részéről.
Visszatérve a 2017-es esztendőre: tavaly a román állam részéről 1234 személy részesült védelmezésben, azaz menekülti státuszának az elismerésében. Még egy számadat: 1991-től errefelé a romániai hatóságokhoz több mint 30 ezer menekültügyi kérést nyújtottak be, s azok nyomán 7800 személy részesült védelemben. A kérelmezőket amúgy a regionális elhelyező központokban szállásolják el, azok pedig Bukarestben, Galacon, Radócon, Temesváron és a Szatmár megyei Nagysomkúton találhatók.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.