Amikor nem akarják fizetni a gyerektartást – Rendőrségi feljelentés a legcélravezetőbb eljárás

1 346

A gyermektartásdíj megfizetésének elmaradása olyan kérdés, amelyet az érintettek gyakran nehezen tudnak átlátni és kezelni. Szerkesztőségünkhöz forduló olvasónk szerint ez már jelenség Hargita megyében. Utánanéztünk a jogi vetületeknek, illetve szakértőket kérdeztünk meg arról, hogyan orvosolható a helyzet.

Tanácstalanság jellemzi nagyon sok, gyermekét egyedül nevelő anyát. Van megoldás Fotó: László F. Csaba

Kétségbeesett olvasónk fordult hozzánk panasszal: szülőtársa – akit bírósági végzés kötelez gyerektartás fizetésére – rendszeresen elmulasztja kötelezettségét. Az anyagi nehézségek mellett a helyzet rossz közérzetet, feszültséget is generál számára, és ez gyerekére is kihat. Olvasónk sorstársaival kisebb „klubba” tömörült, támogatói közösségként működnek, ám legnagyobb gondjuk: nem tudják, gyakorlatilag mivel jár ma Romániában a „gyerektartási per”.

Bűncselekmény a család ellen
Romániában minderről az új Polgári Törvénykönyv 378-as cikkelye rendelkezik. A gyerektartásdíj elmaradását család ellen elkövetett bűncselekménynek, családelhagyásnak (abandon de familie) nevezi azt a cselekedetet, amely során a tartásdíj fizetésére kötelezett személy több mint 3 hónapon át elmulasztja folyósítani gyereke számára a jogerős törvényszéki végzésben meghatározott összeget. A jogszabály szövege szerint, amennyiben bebizonyosodik, hogy az adós csupán rosszhiszeműségből nem fizet, 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést, illetve pénzbírságot kockáztat. Ugyanakkor a cikkely talán legfontosabb kitétele a sértettek számára: a büntetőjogi eljárás csakis és kizárólag a benyújtott panaszuk nyomán indítható el.
– Rosszhiszeműség az, amikor a feljelentés nyomán folytatott vizsgálatunk során bebizonyosodik: az adós szülő egészséges és munkaképes, sőt szerencsés esetben bizonyíthatóan jövedelme is van – fogalmazott megkeresésünkre egy ilyen ügyekben járatos rendőr.
Mint azt már az elején leszögezte: tapasztalata szerint a panaszosok közül szinte senki nincs tisztában azzal, hogy a rendőrségnek nem dolga az elmaradt tartásdíj behajtása. Csupán ők az az illetékes szerv, amelyik a panaszos – pontosabban: a gyerek, lévén a gyerek a sértett fél – lakcíme körzetébe tartozó bírósággal együttműködve előkészíti a bírónak az iratcsomót.
Kérdésünkre részletezte: előbb a körzeti rendőrségen kell a panaszosnak iktatnia egy rövid, „előzetes feljelentést” (plângere prealabilă), amelyben jelzi a tartásdíj legalább 3 havi elmaradását, valamint az ő és adós szülőtársa telefonos elérhetőségeit. Ezt nem szükséges számítógépen megszerkeszteni, a kézírásos panaszt általában a kapunál szolgálatban levő rendőr segítségével iktatják. Az ezt követő egy-két hét során telefonon egyeztetik a panaszossal, mikor alkalmas számára az őrsön nyilatkozatot adnia. Ekkor már dokumentumokkal (törvényszéki végzés, a gyerek születési bizonyítványának másolatával, személyazonossági igazolvány másolatával) kell megjelennie, és az adatfelvételen túl a körülményeket igyekeznek rögzíteni.
Az esetet a rendőrség kezeli, minden esetben megindul a büntetőeljárás – biztosított a rendőr. Mint jelezte: többnyire már az adóssal történő első telefonos beszélgetésük megoldja a helyzetet. Ugyanis a 378-as jogszabály azt is kimondja: az adós szülő ellen elindult bűnügyi kivizsgálást felfüggesztik, amennyiben a nyomozás lezárulta előtt kiegyenlíti tartozását.

Szakértői tanácsok tapasztalt sorstárstól is
Vizsgálódásunk során ügyvéddel és törvényszéki titkársági dolgozóval is beszélgettünk. A gyámhatóság empatikusan áll hozzá a hasonló ügyekhez, ám ezen túl csak felvilágosítást adhatnak a segítséget kérő szülőnek, vagy békítőleg léphetnek fel, de érdemben mást nem tehetnek – tudtuk meg. A károsult szülőnek világosan látnia kell: amennyiben az adós szülőnek hivatalos munkahelye is van, rendőrségi panasza révén elérheti, hogy egyenesen annak fizetéséből utalják át számára a gyerektartást, így megszűnik a folyamatos stressz, és utána már nem kell háromhavonta konfliktusba bonyolódnia volt élettársával – hangsúlyozták a szakemberek. Amennyiben pedig nincs munkahelye, de egészséges és munkaképes, a joggyakorlat szerint semmilyen kifogást nem fogad el a bíróság.
Ugyanakkor azt is egyértelműen jelezték: a hosszú ideje (például évek óta) felgyűlt elmaradást érdemes felhajtani törvényszéki végrehajtó révén.
Közel 5 éve néz szembe sorozatosan ezzel a nehézséggel egy olyan szülő, aki az összes lehetséges eljárást kipróbálta már ahhoz, hogy adózott jövedelmet nem teljesítő – „feketén” viszont jól kereső – volt társától kiharcolja a gyerekük számára megszabott tartásdíjat. Mint mondta: különféle zsarolásokra kívánja használni a helyzetet, így kizárt a békés egyeztetés. Hozzászokott, hogy 3-3 havonta SMS-ben és e-mailben is figyelmezteti volt élettársát az elmaradás időtartamá-ra, jelezvén a tartozott összeget, néhány nap múlva pedig benyújtja a rendőrségi panaszt is. Korábban törvényszéki végrehajtóhoz is folyamodott, viszont, mint mondta, ez költségekkel jár: a végrehajtó honoráriumát is ki kell fizetni – míg a rendőrségi bejelentés nyomán elinduló bírósági eljárás teljes mértékben ingyenes.

Gergely Edit

A cikk a Hargita Népe március 21-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek