péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Amikor játszva tanulnak hulladékgazdálkodást a gyerekek

Egyhetes környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási diáktábort szervezett Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer (HMIHR) szakaszosítási projektjét tudatosító és népszerűsítő kampány részeként.

Fontos tudnivalókkal gazdagodtak a résztvevők. Mentalitásváltás

Minden nap a táborozó diákok előadásokon, elméleti és gyakorlati bemutatókon vettek részt, amelyek során megismerkedhettek Hargita megye új, integrált hulladékgazdálkodási rendszerével, a szelektív hulladékgyűjtés és komposztálás mikéntjével és fontosságával, és egyéb környezetvédelmi témákba is betekintést nyerhettek.
A településeket, iskolákat, diákokat a megyei tanfelügyelőség segédletével választották ki: az ötven 5–8. osztályos diák és öt kísérőtanáruk egy hetet töltött el a Gyimesekben fekvő Hidegségben, igazán festői környezetben, mondhatni érintetlen tájak ölelésében. A helyszín tökéletesen alkalmas volt a tábor tematikájához, hisz mutatta, hogy lehet még természetközelien élni, úgy, hogy tiszta a patak, a mező és a házak környéke.
A diáktáborba öt Hargita megyei településről érkeztek a gyerekek: Csíkszentimréről az Arany János Általános Iskolából, Csík­szent­domokos­ról a Márton Áron Általános Iskolából, Gyergyószentmiklósról a Fogarasy Mihály Általános Iskolából, Csíkmadarasról a Kis Ferenc Általános Iskolából, Csíkszeredából a József Attila Általános Iskolából és Csíkszépvízről a Nyirő József Általános Iskolából.
Az első nap délutánja az ismerkedésé, csapatalakításé, címer- és szlogenválasztásé volt, majd másnap reggel egyből mélyvíz: Zólya László mérnök, a HMIHR projektmenedzsere ismertette az új megyei hulladékgazdálkodási rendszer felépítését, működését, egyáltalán azt, hogy miért is volt és van szükség másként gondolkodni a hulladékgazdálkodásról, mint eddig. A délután a könnyedebb foglalkozások pillanata volt: a diákok Kolumbán-Antal Ilonka rajztanárnő segítségével csapatcímereket készítettek, majd környezetvédelmi plakátokat – ezeket az elkövetkezőkben egyéb, a tábor során készített alkotásokkal együtt a megyei tanács épületében kiállítják és bemutatják.
A harmadik nap délelőttjén Korona Bernadett, az Eco-Csík hulladékgazdálkodási vállalat hulladékgazdálkodási szakembere a jelen állapotokat ismertette: hogyan történik jelenleg a hulladékgazdálkodás, melyek a nehézségek, a buktatók, mit kellene a cégeknek és a magánszemélyeknek másként csinálniuk, hogy a rendszert tökéletesíteni lehessen. Kiderült például, hogy a Csíki-medencében is jelentős a pazarlás: új, alig használt ruhák, elektronikai készülékek és egyéb jó állapotú eszközök, tárgyak kerülnek a kukába, pedig azokat lehetne még használni. Délután a diákok rendhagyó történelemórán vettek részt: Prezsmer Fülöp gyimesi idegenvezető mesélt a Gyimesek völgyéről, a csángókról, történetükről, hagyományaikról, majd néhány csángó táncot is megmutatott, igazi táncházzá alakítva a tábort.
Másnap a csíkszeredai Csonta László és a Zöld SzékelyFöld Egyesület csapata a Hangyasulival tartalmas környezetvédelmi felkészítőt tartott a diákoknak, akik feladatfüzetet kaptak, és annak feladványait teljesítve könnyed, játékos módon összesíthették, gyarapíthatták témába vágó ismereteiket.
A diákok buszos kiránduláson is részt vettek, amely során a HMIHR főbb állomásaira látogattak el: a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központba, a csíkszeredai átrakóállomáshoz és a csíkszentsimoni hulladékválogatóhoz.
Természetesen könnyed és szórakoztató pillanatokból is bőven akadt: az utolsó nap például a sportról, a csapatépítésről, a közös munkáról szólt: Péter Attila négyfős csapatépítő-trénerstábja különböző játékos feladatokat adott a gyerekeknek – mindenki azt mondta, ez volt a tábor egyik legizgalmasabb pillanata. (x)

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb