„Amelyik zászló fel van húzva, az alá kell beálljunk…”

84

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla március 28-án végleges határozatával elutasította Bíró László, Csíkmadaras polgármeste­rének fellebbezését, így érvényben maradt a Hargita Megyei Törvényszék azon korábbi határozata, amely a magyar zászló eltávolításának megtagadása miatt pénzbírságot rótt ki az elöljáróra. A pontos összeg még nem ismert, de valószínűleg a polgármesternek több mint 40 000 lejt kell kifizetnie saját zsebből, és az összeget folyamatosan kamat terheli.

Egy korábbi „inspekció” a madarasi polgármesteri hivatalnál. Pont kerül a történet végére
Egy korábbi „inspekció” a madarasi polgármesteri hivatalnál. Pont kerül a történet végére

Egy törvényszéki határozat már 2014 júniusában arra kötelezte Bíró Lászlót, Csíkmadaras polgármeste­rét, hogy eltávolítsa a községháza homlokzatáról Magyarország zászlaját. A községvezető viszont nem ezt tette, csak kicserélte magyar nemzeti lobogóra. Ezután a prefektus tett feljelentést, amelyben jelezte, hogy a polgármester nem hajtotta végre a Marosvásárhelyi Ítélőtábla határozatát, ezért kérte több mint 60 ezer lejes büntetés kirovását, és ezt a Hargita Megyei Törvényszék helyben is hagyta. Bíró László fellebbezett a döntés ellen, de március 28-án az Ítélőtábla is döntött: a polgármesternek fizetnie kell.
– Azt is mondhatnánk, hogy nekem annyi, ugye? – kérdezett vissza az elöljáró, mikor a véleményéről faggattam. – Ekkora összegnél már érdemes megállni és elgondolkodni. Eddig nem tudtak kisebb fenyítésekkel megtérdeltetni, de ezt a helyzetet nyilván figyelembe kell vennem, elemeznem, és érdemes újraterveznem a dolgokat.
Bíró László úgy véli, hogy térségszinten egyedül maradt a magyar nemzeti lobogó ügyében, vagyis rá kellett döbbennie, hogy a zászlóhasználat nem térségi és nem megyei ügy, ellenben sokan az ő személyes ambíciójának tartják.
– Tíz évvel ezelőtt is úgy gondoltam, hogy a magyar nemzet szimbólumai is helyet kell kapjanak a községházán – fejtegette. – Megjegyzem, akkor még a székely zászló jelenlegi formája nem létezett. Ki gondolta volna, hogy rá egy évtizedre ilyen helyzetbe kerülünk, hogy a szimbólumainkat nem használhatjuk szabadon? Úgy vélem, ha ez szent ügy lenne térségünkben, akkor már valaki kezdeményezett volna egy egységes kiállást. Most viszont attól tartok, eljött a pillanat, hogy a zászlót be kell vonnunk. Szerintem nem lőttem túl a célon, amikor ilyen szinten kiálltam, de most ezért sok pénzzel kell fizetni és egy aprócska beismeréssel, hogy ennyi volt! Nyilván nem lesz könnyű előteremteni az összeget, de még nehezebb kibékülni azzal a helyzettel, hogy amelyik zászló fel van húzva, az alá kell beállnunk. De most már saját bőrömön érzem… Tulajdonképpen hálás vagyok a sorsnak, mert nem mindenkinek van része ilyen leckében. Hátha egy következő generáció le tudja vonni a tanulságot.
A büntetés összegét a Hargita Megyei Törvényszék határozza meg, de mindenképpen több lesz, mint 40 ezer lej. A madarasi polgármester már nem először fizet bírságot zászlóügyben: Dan Tanasă feljelentései nyomán korábban már kétszer is pénzbüntetést róttak ki rá, ugyanakkor egy 2010-es ellenőrzés nyomán elindított számvevőségi ügye megoldásra vár.

[box type=”shadow” ]Tetemes összegű büntetéssel sújtotta a Maros Megyei Törvényszék Péter Ferencet, Szováta polgármesterét: naponta a bruttó minimálbér ötödrészének megfelelő 210 lej bírságot kell az államkasszába fizetnie, és napi 200 lej késedelmi díjat pedig a prefektusi hivatalnak kell átutalnia, amíg el nem távolítja a székely zászlót a polgármesteri hivatal épületéről. Az ítélet nem jogerős. Péter Ferenc értetlenségét fejezte ki az ítélet miatt, mivel tavaly decemberben levették az épület homlokzatáról a székely zászlót. Elismerte, hogy a községháza udvarán levő székely kapun továbbra is ott lobog egy székely zászló, de a szimbólum eltávolítására vonatkozó bírósági ítélet nem erre, hanem az épület homlokzatára kitűzött zászlóra vonatkozott. Számítások szerint a polgármester visszamenőlegesen mintegy 80 000 lejt lenne köteles kifizetni – azonban jelezte, fellebbezni fog.[/box]

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek