csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Alternatívát biztosítanak a tiltás előtt

A „napirend előtti” felszólalások mellett a kutyatartási szabályzó, valamint a szúnyog- és rágcsálóirtás témájában tartogatott izgalmakat Csíkszereda Városi Tanácsának pénteki ülése. Miután rendezett kutyasétáltató övezeteket alakít ki a város, a központi parkból és a Hősök parkjából száműzik a kutyákat. A szúnyogirtás azonban némileg veszett fejsze nyele…

Kutyát sétáltató gazdi. Szigorúbb, de előremutató szabályozás lesz érvényes Fotó: archív

Játszóterek és sportpályák „kutya- és cigimentesítése”, a Szécsenyt és Csibát is érintő, kivitelezés szempontjából várhatóan 2021 tavaszán kezdődő vizes közművesítés, az esőzésekkor rendszeresen víz alá kerülő helyszínek, a kukák reggeli csúcsidőben való ürítése, a közvilágítás, valamint az előkészítés alatt levő új általános városrendezési terv (PUG) is felmerült a csíkszeredai városi tanács pénteki, júniusi soros ülésének elején. A sok kérdés és a válaszadás nem kevés időt emésztett fel, komolyabb vitát azonban egyik sem generált.
A város közterületein történő szúnyog- és rágcsálóirtás kiszervezésének napirendi pontja már sokkal inkább érdekes volt. Az ennek elmaradását számonkérő Tőke Ervin EMNP-s tanácsosnak Lázár Péter, a városgazdálkodási iroda vezetője válaszolt. Elismerte, hogy a szúnyogirtásnak korábban kellett volna megtörténnie, de erre is magyarázatot adott.
– Öt csapadékmentes napnak kell eltelnie ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk fellépni a szúnyogok ellen. Ha a levegőből vegyszerezünk, a méhészek feszítenek meg, a földről való irtás feltételei pedig idén eddig nem teljesültek – mondta. – Ugyanakkor félsikernek sem nevezhető, amit tenni tudunk. A szúnyog ugyanis nem ismeri a telekhatárokat, és mi szinte fölöslegesen irtjuk ki a központi parkból, ha a fő szaporodási területe az Olt mente.
Lázár Péter szerint csak a vízüggyel és a lakossággal együtt tudna a város hatékonyan szúnyogot irtani. Emlékeztetett: korábban volt példa rá, hogy a Számvevőszék elmarasztalta őket, mert nem csak közterületen végezték a tevékenységet.
Rögtön a szúnyogok után a kutyatartási szabályzóról határozott a város. A szabályzó másfél éves munka során készült el – vázolta az előterjesztő András Hunor Jenő RMDSZ-es tanácsos –, és alapos kutatás előzte meg. Valamennyi érintett fél meglátásait kikérte, ennek alapján állította össze a szöveget.
– Annak vagyok a híve, hogy mielőtt valamit elveszünk, biztosítsunk alternatívát. Legalább négy helyszínen bekerített, rendezett, kifejezetten kutyasétáltatásra és -futtatásra alkalmas helyszínt kell kiképeznie a városnak, és ha ez megtörtént, be lehet tiltani a kutyasétáltatást a központi parkban és a Hősök parkjában – fejtette ki András Hunor Jenő. A helyszínek azonosítására és a kiképezésre 90 napos határidőt szabott, ezt azonban Lázár Péter irodavezető teljesíthetetlen feladatnak nevezte. Az előterjesztő ragaszkodott a 90 naphoz, Szőke Domokos alpolgármester módosító javaslata nyomán azonban egy évre szabták meg a határidőt.
A négy lehetséges helyszínről mindeddig csak szóbeli megállapítások léteznek. András Hunor Jenő szerint a Nagyrét utcában a cirkusz helyén lehetne a leggyorsabban kialakítani egy ilyen helyszínt (ez ugyanis már be van kerítve, és a majdani élelmiszerpiac létrehozásáig alkalmas lehet), továbbá az Óceán üzlettel szembeni zöldövezet, az Ifjúsági park egy része, illetve a Suta sétány Hargita Vendégváró mögötti része felelne meg az előterjesztő szerint.
A szabályzóban előírják, hogy közterületen csakis pórázon vezethetik a kutyákat, a veszélyes kutyákon pedig szájkosárnak is lennie kell. A közterületen sétáló kutyákat gazdátlannak minősítik és elszállítják, kiváltásakor pedig fizetnie kell a tulajdonosnak. Minden kutyatartónak ugyanakkor a kutya vásárlását, örökbefogadását követő 48 órán belül mikrocsippel kell ellátnia és jelentenie kell a városházán a házi kedvencet, mert naprakész nyilvántartás készül az ebekről. Aki nem ivartalanít, 200 lejt, majd a további nemzedékenként újabb 300-300 lejt fizet hozzájárulásként a városházának „kutyamenedzsmentre”. A szabálysértő magánszemélyek 400–1500, jogi személyek 700–2500 lejes bírsággal sújthatók – áll a szabályzóban.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb