Alternatív megoldásokkal a szórakoztatásért: Maradj a (szín)házban!

28

A kulturális és szórakoztató tevékenységek szüneteltetése ki­hívások elé állítja az intézmények, vállalkozások működtetőit is. A nézőkkel való kapcsolat fenntartásáért elsősorban a világháló nyújtotta lehetőségeket használják ki a kulturális intézmények, de arra is van példa, hogy a tánccsoportok működtetői is online módszerekkel tanítják, biztatják gyakorlásra a tagokat. Több területen – például az esküvőszervezés esetében azonban az iparág stagnálása tapasztalható, ebből következően több szakember megélhetése is bizonytalan.

Csehov: A három nővér. A jövő héten látható online előadás pillanatképe                                      Fotó: Bartalis Előd

A Hargita Megyei Kulturális Központnak nem volt nehéz átállni a közvetett kommunikációra, hisz a tervezés, levelezés, telefonálás mindennapi munkájuk része. Ha elmaradnak is rendezvények, alkalom arra, hogy gondolkodjunk, tervezzünk és rendet rakjunk az archívumban, kreatív megoldásokon törjük a fejünket – vélekedett Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője. Hozzátette: most van idő, hogy értékeinket megmutassuk, virtuális kiállítások és tartalmas ajánlók formájában.

Régizene házi koncert
A régizene európai napjára tervezett koncert elmaradt ugyan, de házi koncertet tartott családjával Filip Ignác, a Régizene Fesztivál művészeti vezetője, ez a fesztivál Facebook-oldalán előben volt látható.
− Ez a helyzet merőben új a kulturális szféra számára, hiszen tevékenységük a közösségépítésen, személyes találkozásokon, tudásmegosztáson alapszik. A szigorítások egyrészt a megszervezett rendezvények törléséhez, akár átütemezéséhez vezettek, másrészt sok kreatív erőt megmozgattak. Tény, hogy az online kapcsolattartásra való átállás kihívás mindenkinek, alkalom arra, hogy újragondoljuk berögződéseinket, alkalom a fejlődésre – vélekedett Ferencz Angéla.

Három nővér – otthon
Maradj a (szín)házban! szlogennel a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is online előadásokat tervez jövő héttől – tudtuk meg Tálas Esztertől, a társulat PR-felelősétől. Március 27–29. között, három egymást követő estén hét órai kezdettel láthatják az érdeklődők az Országos Színház Fesztivál (FNT) záróelőadásaként is nagy sikert aratott Három nővér című produkciót. Csehov drámája Albu István rendezésében a színház YouTube-csatornáján lesz követhető.
A Figura áprilisban is készül online közvetítéssel: minden hét­végén egy-egy előadás felvételét tekinthetik meg a színházrajongók. Az online repertoárt szavazásra fogják bocsátani, így a nézők dönthetik el, melyik előadásokat közvetítsék.
A társulat a gyermekekről sem feledkezik meg: jövő hónapban délelőttönként számukra is biztosítanak online színházat. A kezdési időpontok és a videók elérhetősége a színház weboldalán (www.figura.ro ) és közösségi oldalán tekinthetőek meg (facebook.com/figurastudioszinhaz).
− Ez a vírus csendet okozott. Mindenki végzi a dolgát, ahogyan csak tudja. Mindent újra kell tervezni, az online megoldások jelenleg csak pótcselekvések, a hangsúlyt arra kell helyezzük, hogy tisztán lássuk a következő évadot. Ezután pedig lehet egyebekkel is foglalkozni – vélekedett Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója.
A szakmában tevékenykedő Fincziski Andrea színésznő a karantén adta lehetőségeket is próbálja kihasználni: szakkönyveket olvas és különböző online elérhető darabokat néz. Mint megtudtuk: körvonalazódik egy mesetár, ahova az udvarhelyi színészek által elmondott mesék fognak felkerülni a gyerekek számára. Ez a projekt jelenleg folyamatban van és ha elkészül, akkor mindenki számára elérhető lesz.
− A rendezvényekkel, fellépésekkel az lesz, hogy újratervezzük őket. Közönségszervezőként már tudom, hogy az egész évadot át kell írjuk. Valószínűleg ősszel fogjuk az egyik bérletes előadást pótolni, de ezt a közönség meg fogja érteni, hisz tudják, mi zajlik a világban. Bárcsak ott tartanánk már, hogy a színészek újra próbálják a III. Richárdot − amit félbeszakítottunk −, mi pedig az évadot tervezzük – nyilatkozott a csíkszeredai közönségszervező, Szilágyi Nóra. Véleménye szerint a szabadúszók vannak a legrosszabb helyzetben, hiszen nemcsak az van megtiltva nekik, hogy színpadon legyenek − ami a lételemük −, hanem amiatt is aggódniuk kell, hogy a következő hónapban miből veszik meg a betevő falatot.

Néptánc és népzene hazulról haza
Bár nehezebben, de személyes találkozás nélkül is megoldható a gyakorlás, hiszen aki táncfüggőként éli mindennapjait, még az ilyen nehéz időszakban sem tud elszakadni ettől a világtól – állítja Páll Gabriella, a Step Dance Sportklub tánckarvezetője, koreográfusa. A húsz gyermek- és öt felnőttcsoportot magában foglaló, több száz tagot számláló közösség vezetői, Gabriella és István elmondása szerint otthonról próbálják becsempészni a táncéletet a négy fal közé, fenntartani a tagok lendületét, érdeklődését.
Elkezdtünk a közösségi oldalon csoportokat létrehozni, hogy mindenkivel kapcsolatba tudjunk lépni, emellett elkezdtük gyártani az itthoni videókat. Táncos sorozatokat veszünk fel magyarázattal ellátva, amelyeket többször megnézve a tanítványaink be tudják gyakorolni a lépéseket. A táncsorok magyarázata mellé mindenkinek mellékelünk egy-egy jótanácsot, hogy mire figyeljen, ismerve az alapvető hibáikat. Természetesen ez nem helyettesíti a fizikai jelenléttel járó foglalkozásokat, ezt amolyan kedvcsinálóként, ingyenesen tesszük, hiszen – ahogyan a gyerekeknek is – nekünk is elvonási tüneteink vannak. A kis videók révén tudatjuk velük, hogy kitartunk, számíthatunk egymásra, és nagyon várjuk, hogy minden visszakerüljön a régi kerékvágásba – mondta Páll Gabriella.
Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője szerint bár most negatív hatással vannak ezek a megszorítások az emberek életére, de hosszú távon pozitív hatásai is lehetnek. A néptáncműhelyben minden foglalkozás leállt, kivéve a népzeneoktatás: a tanár otthonról videochaten keresztül tanítja a szintén otthon lévő gyereket, diákot.
− A néptánc nem kivitelezhető úgy, hogy legyen egy méter távolság az emberek között. A férfi meg kell érintse a nőt, és fordítva, tehát erre nem lehet technikai megoldást találni – mondta el lapunknak Orendi István.

Háttérbe szorult humorista
Érzem a kialakult helyzet súlyát és elfogadom, hogy mi most háttérbe szorulunk – mondta érdeklődésünkre György Botond humorista, aki lakodalmas gazdaként is tevékenykedik. – Október óta szervezzük az erdélyi humorfesztivált, amelyre több pályázatunk épült, de el kell fogadjuk, hogy idén nem tudjuk megszervezni. Humoristaként igyekszem online felületen jelen lenni, hogy mégiscsak elérjek az emberekhez valahogy. Már most több áprilisi és májusi fellépésemet mondták vissza, pedig lakodalmas gazdaként idén közel 50 esküvőn kellett volna részt vegyek, teljesen bizonytalan, hogy mennyit fognak ezek közül megtartani, de mondtak már vissza júliusi esküvőt is. Az esküvők többségét átteszik jövőre, és úgy gondolom, a hagyományos szombati nap mellett sokan a pénteket és a vasárnapot is vállalni fogják, szakítva a hagyományokkal – osztotta meg elképzeléseit György Botond.
Hozzátette: a kialakult helyzet ellenére optimistán gondolkodik, azt reméli, a teljes szezont nem fogja befolyásolni a járványügyi helyzet.
A lemezlovasok is igyekeznek online partikat csinálni: a csíkszeredai, közismert nevén Dj Zsola a napokban Facebookon élőben játszott le több zenét, hogy az érdeklődők akár otthon is tudjanak bulizni, kikapcsolódni.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek