Általuk „virágzik” Csíkszereda

Folyamatos a munka a városi kertészetnél

496

Palántatermesztés, rózsa- és fametszés, padok csiszolása – csak néhány azon feladatok közül, amelyeket a csíkszeredai városi kertészet végez. Burista Csilla kertészmérnök megkeresésünkre elmondta: tavasszal megsokszorozódik a munka, de minden évben arra törekednek, hogy szebbé tegyék a megyeszékhelyet, ahol egyaránt figyelembe veszik a növények és az emberek igényeit.

Munkában. Tavasszal sok a dolga város kertészeinek Fotók: László F. Csaba

Az utóbbi időszakban hamisítatlan tavaszi időjárás köszöntött be Csíkszeredába, így nem meglepő, hogy a városi kertészet munkatársai is kihasználják a felmelegedés nyújtotta lehetőségeket. Mielőtt azonban bárki félreértene, leszögezem: természetesen nem napozásra gondolok! A mínusz fokok háttérbe szorulásával ugyanis elkezdődött a rózsa- és fametszés, az elszáradt, letört ágak eltávolítása és a virágágyások takarítása a megyeszékhely közterületein. A rendszerint látványos eredménnyel záruló munkálatok azonban nem a járókelők kereszttüzében kezdődnek el, hiszen a virágok kiültetéséhez hosszú út vezet.

Minden az üvegházban kezdődik
Minderről a napokban győződtünk meg, amikor is Burista Csilla körbevezette a Hargita Népe munkatársait a városi kertészetben. A kertészmérnök elmondta: a palántanevelés nem a leglátványosabb munka, de annál fontosabb szereppel bír.
– Évente körülbelül 100 ezer palántát ültetünk ki a városban, a mostani számokat egyelőre nem tudom megmondani. Mindig törekedünk arra, hogy változatosak legyenek a virágok, ezért minimum 30-40 fajta növénnyel dolgozunk – közölte a kertészmérnök, miközben a palántákkal teli üvegházba irányított.
Az 1800 m² területen kialakított melegházban szorgalmasan ültettek a kertészet munkatársai, akik ottjártunkkor 31 Celsius-fokban tevékenykedtek. Mint megtudtuk, a munkafolyamat jól bevált mintát követ, a jelenlévők kettesével dolgoznak. A csapat egyik tagja földdel tölti meg az edényeket, amelyekbe a másik kolléga palántát ültet.

Sokrétű feladat
Jelenlétünk nem zavarta meg a munkát, így nyugodt lélekkel sétálhattunk a több ezer növény között. Burista Csilla megjegyezte: évelő, egynyári és dísznövényekkel is találkozhatnak majd a csíkszeredaiak idén. Hozzátette azt is, hogy tavaly ősszél 50 000 tulipánt és árvácskát ültettek el a megyeszékhelyen.
– A cél az, hogy mindig nyíljanak a virágok valahol. Éppen ezért folyamatosan figyeljük a közterületen lévő növényeket – mutatott rá a kertészmérnök, kitérve arra is, hogy nemcsak a növények ápolása jelenti a feladatot, de a köztereken lévő padok karbantartása is. – A napokban elkezdjük a padok csiszolását, mivel az utcabútorok javítása is ránk tartozik. A karbantartó csapattal együtt jelenleg 40 személy dolgozik azért, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön – taglalta Burista Csilla, hozzáfűzve: hamarosan facsemetéket is vásárolnak, így tovább bővül az ültetések sora.
A precíz háttérmunka miatt tehát nem csoda, hogy a közterületekhez mára már hozzátartoznak a rendezett virágágyások Csíkszeredában. A nyár közeledtét pedig semmi nem jelzi jobban, mint a polgármesteri hivatal előtt évente kiviruló virágváza, amelyet május végén kezdenek majd díszíteni.
– A váza egyhetes munka eredménye. Általában nyolc ember dolgozik rajta, és 10 000 kis palántát ültetünk bele. Idén levéldísznövényeket használunk majd, többek között kőrózsa, díszcsalán, selyempáfrány, muskátli és begónia is hozzájárul majd az összképhez – avatott be a kertészmérnök, aki folyamatos telefonhívások közepette válaszolta meg kérdéseimet.

Nem jellemző a rongálás
A tavasz már csak ilyen – nyugtázta, és hozzátette: habár ebben az időszakban valóban több a tennivaló az utcákon, télen is sok a munka az üvegházban. Érdeklődésünkre elmondta: a rongálások aránya elenyésző a megyeszékhelyen, s habár kutyasétáltatás közben rendszerint a növények közé is betévednek a négylábúak, a gazdáik nem követik őket.
– Az emberek látják azt, ha egy virágágyás rendezett és szép. Nem igazán randalíroznak a dísznövények között, én úgy tapasztalom, hogy értékelik a munkánkat. Főleg olyankor kapunk dicséretet a lakosságtól, amikor kezdenek kinyílni a tulipánok, sőt, akadnak olyanok is szép számmal, akik tanácsot kérnek tőlünk a virágok gondozásával kapcsolatban – emlékezett Burista Csilla, aki szerint az újfajta növények kiültetése is feladata a városi kertészetnek.

A virágokra és az emberekre is figyelnek
Mint kiderült, a korábban említett selyempáfrány szobanövény, mégis nagyon jól viseli a kinti körülményeket. Ezen pozitív tapasztalat pedig arra sarkallja a kertészetet, hogy kísérletezzen az utcákon nem megszokott virágok kiültetésével.
– Megváltozott a klíma, már nemcsak a pityóka terem meg környékünkön. A szobanövények kiültetését – akárcsak a többi feladatunkat – komolyan vesszük, hiszen fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk Csíkszereda szebbé tételéhez. Ahogy egy rendezett lakás is sivár növények nélkül, úgy a város is fakó és üres virágok nélkül – összegezte Burista Csilla, aki ismétlődő telefonhívások közepette elköszönt lapunktól.
Az üvegházban dolgozók még mindig javában palántáltak ugyan, de örömmel fogadták érdeklődésünket. Részeg Ibolya, aki 1985 óta erősíti a városi kertészet csapatát, elmondta: naponta 1000–1200 növényt palántálnak az üvegházban. Jelenlétünkkor a salvia splendens, más néven díszpaprikavirág földjét helyezte edényekbe, mondván: nagyon szereti a munkáját és a virágokat.
Beszélgetésünkhöz Both Rozália is csatlakozott, aki szintén több mint harminc éve dolgozik Csíkszereda virágaival és virágaiért.

– A megyeszékhely díszítése hozzájárul ahhoz, hogy az itt élő emberek jobban érezzék magukat. Nekünk az a fontos, hogy a városunk szép legyen és rendezett. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a virágok megnyugtatják a lelket, talán azért is szeretek ennyire itt lenni köztük – jegyezte meg mosolyogva.
Az üvegházban dolgozók jót derültek azon kérdésemen, hogy miként lehet ebben a nagy melegben dolgozni, mivel állításuk szerint ebben a közegben nyáron 48 Celsius-fokot is meghaladja a hőmérő higanyszála.
– Megszoktuk már a meleget, 31 Celsius-fok nem megterhelő számunkra. Évszakonként változik a munkánk, tulajdonképpen mindennap mást csinálunk, sosem unatkozunk. Szerintem az a legszebb az egészben, hogy minden növénnyel másként kell bánni, ők is éreznek – ecsetelte a kertészeti munkát Both Rozália.
A csíkszeredai városi kertészetnél tehát zajlik a tavaszi munka, de a sok teendő közepette is figyelnek a város és a benne élő emberek, illetve növények igényeire.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek