2021, január 18, hétfő.

Alszegben zajlanak a munkálatok

Folytatják a szennyvízhálózat kiépítését Gyergyószárhegyen, a munkálatok jelenleg az alszegi részen, a Tőkés utcában zajlanak. A környezetvédelmi alapnál nyert pályázat összértéke több mint nyolcmillió lej.

Enkány utca. Szennyvízhálózat épülFotó: Gyergyószárhegy önkormányzata
Enkány utca. Szennyvízhálózat épülFotó: Gyergyószárhegy önkormányzata

[dropcap]F[/dropcap]olytatódnak Gyergyó­szár­he­gyen a szennyvízhálózat építési munkálatai, amelyet a környezetvédelmi alap pályázatán nyert összegből valósítanak meg. Mint ismeretes, Gyergyószárhegy önkormányzata 2012-ben nyert közel hatmillió lej összeget a Környezetvédelmi Alap pályázatán, amihez az önkormányzat 2,8 millió lejt kell pótoljon önrészként. A szerződést a Környezetvédelmi Alappal 2012 tavaszán írták alá, év végén pedig szerződést kötöttek a kivitelezővel is. Ezzel a pályázattal sikerülne teljes mértékben kiépíteni Gyergyószárhegyen a szennyvízhálózatot, illetve a községhez tartozó Güdücön is tíz kilométernyi vezetéket fektethetnének le. Ugyanakkor részben kiépülne a község ivóvízhálózata is. A pályázat kifutási ideje 36 hónap, a munkálatokat idén szeptemberig el kell végeznie a kivitelezőnek. Ebben az évben a Tégla, Kis Sáros, Sáros, Színi, Csinód, Kerekfűz, Diákcsere, Bekötő és Enkány utcában épült ki a szennyvízhálózat, a pályázatban szereplő 400 bekötés megvalósult.
– Még másfél kilométernyi szakaszon kell megépíteni a hálózatot, és azzal teljesen kész a gerincvezeték a községben – közölte lapunk érdeklődésére Gábor László polgármester.
Elmondta, ha a községben befejezik a munkát, a csatornázást Güdücön folytatják. Hozzáfűzte, a csatornázási munkálatokkal egyidejűleg sikerült orvosolni egy olyan hibát is, amit még az országút építésekor okoztak az útépítők. Mint mondta, az Enkány utca bejáratánál a híd aszfaltozásakor eltömték a vízelvezető árkot, emiatt esőzésekkor a víz befolyt a szomszédos udvarokra, bosszúságot és kárt okozva ezzel az ott lakóknak.
– Ezt a problémát is sikerült megoldani a csatornázással egyidejűleg – mondta a polgármester.
Kifejtette, azok a lakók, akik mielőbb akarnak rácsatlakozni a hálózatra, egyénileg megtehetik, vagyis nekik kell találniuk szakembert, aki a munkát elvégzi, illetve, akár meg is várhatják azt a lehetőséget, hogy pályázati pénzből csatlakozzanak rá.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb