Alsósófalvi festő tárlata Marosvásárhelyen

169

Emlékkiállítást nyitottak pén­teken az alsósófalvi származású Sükösd Ferenc (1933–1972) tiszteletére a marosvásárhelyi Maros Megyei Múzeum Képtárában. Bár a festőművész tragikus hirtelenséggel, igen fiatalon hunyt el, gazdag életművel – több mint 600 munkával – rendelkezik. Pályafutásának szűk két évtizede alatt a marosvásárhelyi képzőművész-iskola markáns egyéniségévé fejlődött.

Általánossá emelt lokális. Budapest lehet a következő állomás Fotó: Simó Márton

Művein igen gyakran a sóvidéki táj, az ott élő emberek, a rokonok, a családtagok jelennek meg. Felismerhetők ugyan bizonyos mozdulatok, élethelyzetek, de ettől még nevezhető tipikusan lokálpatrióta művésznek Sükösd Ferenc. Általánossá emeli a lokálist, világszínvonalon érvényesíti mondandóját. A hely iránt érzett felelőssége ugyanakkor a kinti univerzum érdekében történő megszólalást is jelenti – hangzott el a megnyitón, amelyen Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is részt vett.
Ez az anyag részben magángyűjtők, részben a család, illetve a kiállításnak otthont adó múzeum gyűjteményéből származik. Sükösd Ferenc haláláig a kiállításnak otthont adó múzeum alkalmazottja volt. A tárlatmegnyitó után egykori kollégái és barátai közül többen is felidézték emlékét, apró történeteket meséltek a múltból. Fizikai lehetőségeink szerint, emberi, biológiai mivoltában Sükösd Ferenc akár ma is közöttünk élhetne. Munkái által azonban mindenképp jelen van – fogalmaztak a felszólalók.
A kiállítás anyagát – lehetőség szerint – kiegészítik még a Sepsiszentgyörgyön levő képekkel, és azokkal az alkotásokkal, amelyek az emeleti folyosó és egy viszonylag nagy méretű terem falaira most nem fértek fel. Hamarosan felszabadul a szomszédos helyiség, ahol ki lehet majd állítani minden rendelkezésre álló munkát. Elhangzott, hogy a közeljövőben folytatják a kiállítássorozatot, Sükösd műveit más erdélyi és székelyföldi városokba is elviszik, szó esett arról, hogy Szentendrén és Budapesten is lehetőséget kell teremteni retrospektív kiállításokra. Marosvásárhelyen a mostani Sükösd Ferenc-kiállítás február 28-ig tekinthető meg.

Simó Márton

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.