2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Alma és leve: a bő termés öröme

Az árkosi Tóth Kálmán akkor kezdett almalevet préselni, amikor még a cukros üdítők hódítottak a fogyasztók körében. Az 1992–1993 között beüzemelt almaprés tulajdonosa energiája egy részét arra fordította, hogy a préselt almalét megismertesse az emberekkel. Az almapréselést ma is folytatja a család, és arra törekednek, hogy az évek alatt felhalmozott tapasztalatot, tudást kamatoztassák munkájuk során. Idén – a szárazabb nyár miatt – két héttel korábban indult az almapréselés időszaka.

Almalevek. A nyers és az enzimmel ülepített almalé közötti különbség
Almalevek. A nyers és az enzimmel ülepített almalé közötti különbség

Ősszel, szüret idején a jól gondozott kertek meghálálják a befektetett munkát. A bő termés azonban nem sok örömet szerez a gazdának, ha a gyümölcs feldolgozása, tárolása gondot okoz. A hullott alma azonnali feldolgozást kíván. Ebben az időszakban a család, a barátok, a szomszédok, a rokonok is ráunnak a friss gyümölcs fogyasztására. A gyümölcspréseléssel egyszerre megoldódhatnak a fenti gondok: nem kell azonnal fogyasztani és kárba sem megy a vitaminokban bővelkedő nagy mennyiségű gyümölcs.

Préselésnél kamatoztatott tapasztalat
– Aki egyszer megkóstolja az almából préselt levet, annak már nem kell többször elmagyarázni, hogy milyen ez a frissítő ital – vallja ifjabb Tóth Kálmán, az árkosi gyümölcsprés üzemeltetője. A kilencvenes évek elején édesapja kezdett hozzá az alma préseléséhez, ma már ő maga is részt vesz a feldolgozó munkájában, irányításában.
Az elmúlt évek során nagyon sok receptet kipróbáltak. A kísérletezésre időt szántak, így mára saját módszereik is vannak az almalé tartósítására. A háromszéki, árkosi gyümölcsprést üzemeltető család tartja magát ahhoz, amit évekkel ezelőtt elkezdett: mindenki annak az almának a levét viszi haza préselés után, amelyet ő hozott.
– Nem keverjük össze az almákat, így a lé minősége is ennek megfelelő. Ki milyen almát hoz, olyan levet visz haza – hangsúlyozza.

A tormát ajánlják tartósításra
A vitaminokban gazdag gyümölcslét eddig nem pasztörizálták. Úgy vélik, a nem szakszerű pasztörizálás után édes levet iszik az ember, az aromából is veszít a lé, de a vitaminok megsemmisülnek. Ezért ők inkább a kikísérletezett sajátos tartósítási módszereket javasolják az ügyfeleiknek.
– A gyümölcs préselését vállaljuk mi. Arról, hogy miként szeretné tárolni vagy tartósítani a préselt lét, az ügyfél dönti, mi csak javaslatokkal jövünk. A döntés tehát a kliensé, és a választott tartósítási módszer függvényében járunk el – hangsúlyozta Tóth Kálmán. Leszögezi: tormával is lehet tartósítani. A gyümölcslében 2-3 napig kell tartani a reszelt tormát, majd a léről le kell szívatni vagy szűrni az almalevet. A tapasztalat azt mutatja, hogy így a következő préselési idényt is megérheti az almalé – meséli Tóth Kálmán.

Enzimmel tükrösítenek
Azért, hogy a préselt lé áttetsző legyen, egy enzimet adnak a léhez, ettől egy nap alatt leülepszik a lé, és így áttetsző almalé nyerhető. A kliens dönti el, hogy milyen módszert választ. A gyümölcslé tárolására leginkább az emberek hozzák az edényeket, ez lehetőséget ad arra, hogy a gyümölcslé tartósítását torma hozzáadásával otthon végezzék el. Ha valaki azt szeretné, hogy a levet pasztörizálják, a feldolgozóban azt is el tudják végezni, ez esetben 20 literes „big in box” típusú zacskóba töltik a levet – sorolja a lehetőségeket Tóth Kálmán.
Vannak, akik nem frissítő italként használják az almalét, hanem a préselt lét beerjesztik és pálinkát főznek belőle vagy bort készítenek – mondta a gyümölcsprés tulajdonosa.

Kedvezmény az olvasónak
A gyümölcsprés működtetője azt mondta: Csíkszereda környékéről is sokan járnak Árkosra préseltetni. Előzetes egyeztetés után igyekeznek úgy beütemezni a préselést, hogy a megbeszélt időpontban fogadni tudják a gazdát. A tapasztalataik azt mutatják, hogy sokan összekötik az almapréselést egy-egy családi kirándulással, vagy a háromszéki ismerősök felkeresésével, így a néhány kellemesen eltöltött óra után a kész préselt almalevet vihetik is magukkal.
Hamarosan arra is lesz lehetőség, hogy akik akarják, a préselést közelről kövessék. Mivel a présházban a higiéniai követelmények miatt idegen nem tartózkodhat, ezért a váróteremben egy képernyőn követhetik végig az almalékészítés menetét – tájékoztatott Tóth Kálmán. Az idén a megszokotthoz képest korábban, két hete kezdődött a préselési idény, és általában a nagy fagyok beköszöntéséig, novemberig szokott tartani. Azok a személyek, akik a Hargita Népében megjelent hirdetést kivágják és felmutatják a préseléskor, a munkálat árából 25 százalékos kedvezményben részesülnek.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,358RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb