vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Állva tapsolt a közönség

Fiatalos, lendületes, ugyanakkor igényes, a legapróbb részletekig kidolgozott gálakoncerten vehetett részt a komolyzenét kedvelő közönség vasárnap este Csíkszeredában: a Molnár Levente világszerte elismert bariton vezette egyesületek szervezték meg immár negyedik alkalommal a Hazulról hazaiak elnevezésű hangversenyt. A közönség állva tapsolta a produkciót.

Egymást váltották a színpadon a fiatal tehetségek Fotó: László F. Csaba

Ősbemutató helyszíne volt vasárnap este a csíkszeredai Művészetek Háza – vagy közismertebb nevén: a Szakszervezetek Művelődési Háza –, ugyanis itt csendültek fel először a nagyközönség előtt Szüts Apor Quelque chose à la „grotesque” című művének akkordjai. A magyar közmédia Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató versenyének felfedezettje maga ült a zongoránál, az ugyancsak budapesti Bolyky Zoltán által vezényelt Csíki Kamarazenekar biztosította a zenekari kíséretet. Az est során a budapesti születésű Szüts Apor karmesterként is bemutatkozott a csíkszeredai közönségnek.
A gálaműsor gerincét a magyar komolyzene-irodalom képezte. Elsőként a Kájoni-kódexből vett táncdallamok hangzottak el Filip Ignác feldolgozásában, majd Bartók Béla Este a székelyeknél című művéből adott elő részletet zongorán Sass Barbara, Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékából hangzott el Jancsi belépője Kovács Gábor előadásában és Iluska dala Gábor Margit tolmácsolásában. Az ugyancsak a Virtuózokból ismert madarasi zongorista, Petres Lajos Tamás Liszt III. Magyar rapszódiáját szólaltatta meg, a sepsiszentgyörgy Máthé Izabella fuvolán játszott Franz Doppler Air Valaques című művének részletét. Marosvásárhelyről érkezett Nagy Krisztina és Szaniszló Attila zongorista részleteket adott elő Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című művéből. A XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny első díjasa, Bojtos Luca Elena áriáját énekelte Giuseppe Verdi A szicíliai vecsernye című operájából. A műsor első része Szüts Apor művének ősbemutatójával zárult.
Szünet után ismét Nagy Krisztina és Szaniszló Attila zongorajátéka kápráztatta el a hallgatóságot egy Randall Comton-művel, majd az ákosfalvi Jakab Roland hegedűművész Bartók Román népi táncaiból adott elő részleteket. Szabó Réka és Kovács Gábor Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékából adta elő az A csitári hegyek alatt kezdetű dalt, majd a csíkszeredai Ióni Eduárd zongorán szólaltatta meg Prokofjev Rómeó és Júlia szvitjének részletét. Újabb Doppler-fuvoladarabot hallhatott a közönség Csizmadia Kinga és Lázár Katica, majd a csíkszeredai Török Ákos zongorán adta elő Liszt Ferenc Transzcendens etűdjét. Végezetül Bojtos Luca, Szabó Réka, Gábor Margit és Kovács Gábor Verdi-, Rossini- és Lehár-művekből adott elő áriákat, duetteket. Ráadásként – és hogy Bolyky Zoltán karmester szerint a műsor második része legyen összhangban az első résszel – ismét felcsendült Szüts Apor nagy tetszést arató műve.

Az est házigazdája Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes, a székelyföldi tehetséget elkötelezett támogatója volt, a kiemelt anyagi támogató pedig Magyarország kormánya.
– A magyar kormány gondot fordít a komolyzene művelésére is a Magyarország határain túl élő magyar közösségekben, így a népi együttesek, a színházak után a klasszikus zene művelői is támogatásban részesülnek – jelentette ki Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője.
A diplomata hangsúlyozta, hogy a rendezvény főtámogatója a magyar kormány, ugyanis a kultúra támogatása a magyar nemzetpolitika szerves részét képezi. Mint mondta, a Művészeti Alap Értetek Egyesület által szervezett gálakoncert és mesterkurzus megszervezéséből is kivette részét a képviselet, ugyanis a két rendezvény egyedülálló lehetőséget jelent a Székelyföldön komolyzenei tanulmányokat végző diákok számára.
A gálaest Kodály szerzeménye, a régi székely himnuszként ismert dallam közös eléneklésével ért véget.
A negyedik alkalommal megszervezett komolyzenei koncertet mesterkurzus követi, a magyarországi Művészeti Alap Értetek Egyesület és a székelyföldi székhelyű Class Értékeink Egyesület szervezésében tegnap indult a tíznapos ARTSTART4U, ahol a jövő generációja elismert tanároktól tanulhat térítésmentesen, mint a magyar gyökerekkel rendelkező, New York-i születéső Berle Sanford Rosenberg lírai tenor, Molnár Levente bariton, Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoratanár és Lakatos György hegedűművész. Az immár ugyancsak hagyományos kurzuszáró hangversenyen – amelyet július 10-én tartanak a Csíki Mozi termében – a mesterkurzus tanárai is színpadra lépnek tanítványaikkal együtt.

Sarány István

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb