2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Állatonként 15 lejt kapnak a gazdák

Egyedenként nagyjából 15 lejt – egészen pontosan 3,43 eurót – fizet a hegyvidéki különtámogatást tavaly igénylő juh- és kecsketartóknak a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A specifikus állattámogatásra Hargita megyéből 1015 juhosgazda és 170 kecsketartó jogosult: bankszámlájukra a napokban 1,8 millió lej érkezik.

Juhok a felcsíki állatkiállításon. 3,43 euróval támogatják az állattartókat Fotó: Domján Levente
Juhok a felcsíki állatkiállításon. 3,43 euróval támogatják az állattartókat Fotó: Domján Levente

[dropcap]A [/dropcap]várttól némileg elmaradva, 3 euró 43 centben, azaz állatonként nagyjából 15 lejben határozta meg a kedvezőtlen adottságú övezetben gazdálkodó juh- és kecsketartóknak járó hegyvidéki különtámogatás mértékét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség – jelentette be Mihai Puţintei, az intézmény vezérigazgatója. Az európai uniós alapokból finanszírozott, a hegyvidéki juh- és kecsketartóknak szánt specifikus támogatás amúgy egyedenként legtöbb 6,5 euró lehetne, ám a túligénylés – országos szinten 2 millió 827 ezer egyed – miatt a visszaosztást követően a támogatásként kézhez kapható összeg a felére apadt.
Hargita megyéből az APIA vezérigazgatójának bejelentése szerint közel 1200 juh- és kecsketartót érint, közülük
1015 juhosgazda összesen 113 687 egyedes állományra, míg további 170 gazda 8128 kecske alapján jogosult a 2014-es esztendei támogatásra. Az állattartók számlájára Puţintei ígérete szerint már a napokban megérkezik a pénz: a Hargita megyei juh- és kecsketartóknak a hegyvidéki külön-támogatás nyomán összesen 420 ezer eurót, azaz több mint 1,8 millió lejt folyósítanak.
A juh- és kecsketartók esetében megállapított, egyedenkénti 3,43 eurós támogatás mértékét tegnap lapunknak Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója is megerősítette, megjegyezve: a szarvasmarhatartóknak fizetendő támogatás pontos nagyságát viszont még most sem lehet tudni. A bivalyra, húsmarhára, illetve hegyvidéki fejőstehenekre járó támogatás összege Haschi szerint a támogatási kérelmek jelenleg is zajló adminisztratív ellenőrzése után derül ki. A szakember viszont amondó: június 30-ig ezeket is kifizetik a támogatásra jogosult állattartóknak. A hatályos jogszabály alapján 250, illetve 300 euróban plafonált hegyvidéki fejőstehén- és húsmarha-támogatás kifizetésére országosan 96 ezer, Hargita megyéből pedig 7 ezer szarvasmarhatartó vár.

Domján Levente

[box type=”shadow” ]Már a területek 84 százalékára igényeltek támogatást A kezdeti lemaradáshoz képest továbbra is jó ütemben halad Hargita megyében a 2015-ös esztendei egységes területalapú támogatás igénylésének kampánya. A tavaly támogatásra jelölt 193 ezer hektárnak immár 84 százalékára, azaz több mint 160 ezer hektárra nyújtották be támogatásigényléseiket a gazdák, igaz, a június 16. és július 10. közötti 25 napos hosszabbítási időszakban letett kérelmek esetében a gazdáknak már napi 1 százalékos támogatásmegvonásra kell számítaniuk – tudtuk meg Haschi Andrástól, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetőjétől. Tegnapig az APIA Hargita megyei területi irodájában 23 419 támogatásigénylő gazda kérelmét iktatták, torlódásra, várakozásra pedig már csak az állattámogatásokat igénylő gazdáknak kell számítaniuk.[/box]

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb