Állatnevek a kávéházak és a vendéglők elnevezésében

213

A különböző vendéglátóegységek között vannak olyanok is, amelyeket valamilyen állatnévvel neveznek meg. Elsőként talán az irodalomtörténeti szempontból is jelentős Három Holló kávéház érdemel említést, hiszen a 20. századi líra géniuszának, Ady Endrének is törzshelye volt. Itt írta, tegyük hozzá, legtöbbször borgőzös állapotban, patinás verseit. Ma már ez a kávéház a múlté. Ugyanúgy, mint sok más vendéglő, például az egri Vörös Rák étterem, amelyről Márai is említést tesz a Szindbád hazamegy című kisregényében, vagy az ugyancsak egri Három Farkas vendéglő. Néhány évvel ezelőtt bezárta kapuját a váci Fehér Galamb étterem is, amelyet álltólag egykor még a pestiek is látogattak. Az állatokról elnevezett vendéglátóegységek nevének eredetével, a névadás indítékával névtani szempontból is érdemes lenne foglalkozni.
Legutóbb, néhány év kihagyásával, ismét Csíkszeredában jártam, és örömmel fedeztem fel, hogy a Jégpálya út 1. számú épületben ma is fogadja vendégeit az 5t Kutya vendéglő. Itt jegyezném meg, hogy a nevet nem tudom pontosan reprodukálni, mert a számítógépemen nincs megfelelő karakter. A feliraton ugyanis az 5-ös számjegy „pocakja” az o betűhöz hasonlít, s fölötte a két pont ö betűt jelöli, ezért van a névben az 5-ös a számjegy után t. A felirat így szellemes és figyelemfelkeltő.
Már évekkel ezelőtt megtudtam szeredai barátaimtól a név eredetét, amelyet legutóbbi látogatásomkor a vendéglő egyik alkalmazottja is megerősített. Az éttermet vezető személy ugyanis a helyi jégkorongcsapat kitűnő kapusa volt, akire a mérkőzés nézői a Kutya nevet ragasztották. Amikor az egykori aktív sportoló visszavonult, kibérelt egy helyiséget a jégpálya mellett, és vendéglőt nyitott. A vendéglő neve a bérlő ragadványnevéről a Kutya nevet kapta. Mikor a bérlő megnősült, az étterem Két Kutya lett. Teltek-múltak az évek, s a család megszaporodott, a három csemetével együtt öttagúvá vált. Innen ered tehát a mai név.
Ez a név tehát nincs összefüggésben semmiféle állatnévvel, a névadás indítéka egy ragadványnévre megy vissza.
Itt pontot is tehetnék írásom végére, de közben egyik csíki barátommal skype-on beszéltem, és tőle arról értesültem, hogy állítólag a legutóbbi bérleti jog versenytárgyalásán új személy fogja vezetni az éttermet. Remélem azonban, hogy a név nem fog megváltozni, ugyanis ez a név ma már a városban (főleg ezzel a felirattal) hagyománnyá vált.
Az egykori kávéházak, vendéglők nevének megőrzése, akárcsak a régi utcaneveké, szerintem hagyománytisztelet is. Ezért sajnálom az egri Vörös Rák, a Három Farkas, a váci Fehér Galamb, és nem utolsósorban a budapesti Három Holló nevek eltűnését.
Befejezésül kikívánkozik belőlem egy helyesírási szabálypont megemlítése. Szabályzatunk 190. pontja alapján a vendéglők, presszók stb. nevében csak a tulajdonnévre utaló tagot (tagokat) írjuk nagy kezdőbetűvel, az étterem, vendéglő, presszó stb. szavakat tehát kisbetűvel kezdjük.

Dóra Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek