Állásbörzék tanulságai: Évről évre csökken a munkanélküliek száma

A Hargita Megyei Munkaerő-foglalkoztató Ügynökség állásbörzét szervezett a frissen végzettek számára október 18-án, Csíkszeredában és Udvarhelyen egyaránt.

Ügyfélfogadás a munkaerő-elosztónál. Kereslet és kínálat                                                   Fotó: Archív

Csíkszeredában a munkaadók közül 19 cég jelent meg, míg Székely­udvar­helyen 16 vállalkozás. Csíkszeredában a 65 meghirdetett állásra 114-en jelentkeztek, míg ez a szám Székelyudvarhelyen változott, 148 álláslehetőségre 110-en jelentkeztek. A legtöbb munkahely a könnyűiparban, telefonos ügyfélszolgálatban és a műanyagfeldolgozó-iparban volt, de betöltetlen munkahelyek voltak a kereskedelemben, a fémiparban és egyéb szolgáltatásokban is.
A nyilvántartott munkanélkülieknek kötelességük, hogy aktívan keressenek állást, valamint munkakörökként változó feltételeknek is eleget kell tenniük, de legtöbb esetben a cégek a legnagyobb hangsúlyt csak arra fektetik, hogy a jelentkezőkben éljen a munka iránti vágy – tudtuk meg Jánó Edit Andreától, a Hargita Megyei Munkaerő-foglalkoztató Ügynökség munkatársától.
A számok azt mutatják, hogy Csíkszeredában sokkal kevesebb álláslehetőséget kínáltak fel, mint Székelyudvarhelyen. Ennek egyik oka, hogy csupán a székely­udvarhelyi textilipari vállalkozások 75 betöltetlen helyet hirdettek meg, jóval többet, mint Csíkszeredában a frissen végzetteknek kínált állások száma összesen.
Csík­szeredában a kereslet sokkal meghaladta a kínálatot, ugyanis itt a frissen végzettek száma szinte kétszerese a székelyudvarhelyinek: 2019. október 25-én Csíkszeredában és környékén 116 végzős jelenik meg az adatbázisukban, míg Udvarhelyen ez a szám 47.
Az álláskeresők közül 70 személyt választottak ki a börzén, ők újabb állásinterjúkon kellett részt vegyenek a munkaadónál.
Minden évben két alkalommal szervez az ügynökség ilyen tematikájú állásbörzéket: egy általánosat minden év áprilisában és egyet a frissen végzettek számára októberben.
− A munkanélküliek egy része úgy gondolja, hogy jó lehetőség az állásbörze, de sajnos jelentős hányaduk nem tartja fontosnak az állásbörzén való részvételt. A munkanélküli segély és a biztosított státusz miatt jelentkeznek a nyilvántartásunkba, nem mindig azért, hogy aktívan állást keressenek – vélekedett Jánó Edit Andrea.
Mindezek ellenére jó hírnek számít, hogy évről évre csökken a munkanélküliek száma. 2019. szeptember 30-án 4855 állás nélküli szerepelt az ügynökség nyilvántartásában, 2018 szeptemberében ez a szám elérte az 5659-et. A Hargita megyei városokban a legtöbb munkanélkülit Székelyudvarhelyen tartják nyilván (373), a legkevesebbet pedig Borszéken (7). Vidéken a nyilvántartott állástalanok száma Homoródszentmártonban a legmagasabb (187), míg legkevesebben Csíkrákoson és Gyergyó­tölgyesen vannak (13).

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...