2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Állásbörze a Sapientián

Hetven állást ajánlottak a Sa­pientia egyetem aulájában pénteken megtartott állásbörzén a vállalkozók. A kínálatban főként szakképzett munkaerőt: pincért, szakácsot, asztalost, ácsot kerestek a vállalkozók, jelentős ugyanakkor a szakemberhiány az információtechnológia (IT) területén is – tudtuk meg a cégek képviselőitől.

Állásbörze az egyetemen. A képzett munkaerő elvándorol Fotó: Balázs Árpád
Állásbörze az egyetemen. A képzett munkaerő elvándorol Fotó: Balázs Árpád

Harminckét cég jelent meg az Equal jobs – megfelelő munkahelyet mindenkinek című POSDRU-projekt keretében megtartott pénteki állásbörzén. A vállalkozók többsége egyszerre több munkalehetőséget is kínált az érdeklődőknek, az egyik vendéglátóipari egység képviselője például nyolc új munkatársat keresett konyhai kisegítő, szakács, masszőr, sípálya-karbantartó és lovász munkakörökben.
– Folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdünk, a fiatal pályakezdők, amint kitanulták nálunk a szakmát, Németországba mennek dolgozni. Legtöbb két évet maradnak itthon, de olyan is van, hogy két-három hónap után felmondanak – mondta lapunknak a szálláshelyet és sípályát üzemeltető cég képviselője.
A jelenségről pedig mások is beszámoltak, egy asztalosokat, ácsokat és szakképzetlen munkásokat kereső vállalkozó szerint azonkívül, hogy Romániában nincs megfelelő szakképzés és a fiatalok minimális tudással lépnek a munkaerőpiacra, szinte lehetetlen hosszú távon megbízható munkatársat találni.
– Cégünk már nyolc fiatalnak a taníttatását vállalta. Most is meghirdettük a pályakezdők foglalkoztatását, arra azonban nincs garancia, hogy akik megtanulják nálunk a szakmát, itthon is maradnak – tette hozzá egy vállalkozó.
A szakember- és munkaerőhiány azonban nemcsak a hagyományos mesterségek területére jellemző, a rendezvényen három cég képviselője keresett programozókat, rendszergazdát és szoftverfejlesztőt.
– Azok, akik jók a szakmában, a jobb megélhetés érdekében vagy a nagyobb egyetemi városokban maradnak vagy külföldön dolgoznak. Ezért kértük például a csíkszeredai Sapientia egyetem vezetőségét is, hogy indítson képzést az információtechnológia területén – állítják az IT-szakemberek.
A Közösségi Gondozás Alapítvány szervezésében létrejött találkozón több mint 140 érdeklődő regisztrálta magát, a munkavállalók szakmai tanácsadásra is jelentkezhettek, amennyiben úgy gondolták, hogy változtatni szeretnének eddigi munkahelyükön. Az állásajánlatok között marketingszakembereket, kamionsofőröket és -irányítókat, a hentes szakmában jártas konyhai dolgozókat és csontozószakembereket, illetve varrónőket is keretek a cégek képviselői. Az Equal jobs projekt célja, hogy a volt ipari településeken és azok vonzáskörzetében élő, elsősorban fiatalok vagy a hosszabb ideje munkanélküliek elhelyezkedési esélyét javítsa.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb