Állampolgári kezdeményezés: Tiltakozás Johannis kitüntetése ellen

592

Állampolgári kezdeményezés indult a CitizenGo platformon, amely megakadályozná, hogy Klaus Johannis államfő megkaphassa a Károly-díjat. Az Internationaler Karlspreis zu Aachen alapítvány a „méltányosság, a kisebbségek védelme és a kulturális sokszínűség támogatása” miatt adományozná a kitüntetést Johannisnak.

Sajnos a díj odaítélése óta eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy nemhogy nagyon, de egyáltalán nem támogatja a kisebbségeket és a sokszínűséget, hanem a múlt század legsötétebb nacionalista irányzatait követi, így méltatlanná vált egy olyan díjra, melynek korábban II. János Pál és Ferenc pápa is kitüntetettje volt –olvasható a petícióban. Hozzáteszik, hogy a román elnök televíziós beszédében nyíltan kisebbségellenes nézeteinek adott hangot, elutasítva a kisebbségi autonómia minden formáját.

A csütörtökre tervezett díjátadót a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, így most várhatóan őszig van lehetőség a kitüntetés megakadályozására; a díjat adományozó német alapítvány egyelőre kitart döntése mellett. A testület elnöke, Jürgen Linden az Aachener Zeitungnak nyilatkozva azt mondta: vizsgálták a kijelentést, de a díj átadásáról szóló döntésen nem változtatnak.

A petíció itt írható alá:

http://www.citizengo.org/hu/179611-kerjuk-vonjak-vissza-klaus-iohannis-jeloleset-az-idei-nagy-karoly-dijra

Forrás: Magyar Nemzet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.