Államkötvények havonta

Mától újabb kibocsátás

43

Még az elmúlt esztendőben pénzügyminisztériumi körökből olyan értesülés látott napvilágot, miszerint rendszeresíteni fogják a lakosságnak szánt állami kötvények kibocsátását, s erre havonta sor kerül. Ezt az értesülést a szaktárca illetékesei márciusban megerősítették, arról nem is beszélve, hogy a havonkénti kibocsátásra lehetőséget is ad a vonatkozó hatályos jogszabályozás…

Ténylegesen be is következett a rendszeresítés a jelek szerint, mert márciustól errefelé minden hónap elején lakosságnak szánt állami kötvényeket dobtak a piacra, e hónapban a mai naptól kezdődően, összhangban a Hivatalos Közlöny május 31-i számában megjelent 2019/2304-es pénzügyminiszteri rendelet előírásaival. Annak értelmében a már közismert Tezaur Program keretében az Állami Kincstár, valamint a Román Posta Rt. egységeinél a mai naptól kezdődően a magánbefektetők különböző futamidejű, lakosságnak szánt állami kötvényeket jegyezhetnek.
Erre az Állami Kincstár esetében június 28-cal bezárólag, a városi postahivatalok esetében június 27-tel, a vidéki posták esetében pedig június 26-tal bezárólag van lehetőség. Ami pedig a futamidőt illeti, az egy évtől öt évig terjed, de nyomatékolandó, hogy egy adott magánbefektető különböző futamidejű kötvény(eke)t is vásárolhat, mint ahogy az is, hogy úgy általában a lakossági kötvényvásárlás értékének nincs felső határa.
A személyi jövedelemadótól mentes éves kamatráta a futamidő függvényében alakul: egyéves futamidő esetén az 3,5%-os, kétéves futamidő esetén 4%-os, hároméves futamidő esetén 4,5%-os, ötéves futamidő esetén pedig 5%-os.
Újólag utalnunk kell arra, hogy akik az igen kedvező 5%-os kamatrátával számolnának, azoknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy viszonylag hosszú távú befektetésről van szó. Ilyenképpen pedig a nagyobb futamidő azoknak ajánlott, akik jelentősebb pénztartalékokkal rendelkeznek. Amúgy – amint már arra utaltunk az elmúlt hónapok során – az éves kamatráta kifizetésére évenként kerül sor.

Diszkréció övezi
Szinte érthetetlen módon a pénzügyminisztérium az utóbbi időben igen szófukarnak bizonyult a magánbefektetőknek szánt állami kötvények kibocsátásának eredményével kapcsolatosan, ha emlékezetünk nem csal, a múlt esztendőben hoztak nyilvánosságra az első kibocsátást követően egy „rögtönzött” sajtóközleményt, azóta pedig amolyan banktitokként kezelik a lakossági kötvények problematikáját. Holott nincs arról szó, mert egyrészt a hazai és külföldi jogi entitásoknak szánt kötvényekről nyilvánosságra hoznak bizonyos számadatokat, másrészt pedig az semmiképp sem lehet banktitok, hogy országos vagy akár megyei szinten hány kötvényt jegyeztek a futamidő tekintetében, hogyan is alakult azok struktúrája és milyen értéket képvisel a magánbefektetőknek az állami kötvényekbe befektetett pénzösszege.
Nem hivatalos értesüléseink szerint egyébként a szaktárcának a lakossági kötvénykibocsátáshoz fűzött reményei csak részben igazolódtak be, s nem volt tapasztalható túlontúl jelentős „átvándorlás” a kereskedelmi bankoknál elhelyezett lakossági betéteket illetően.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek