Állami tulajdonban marad a Székely Mikó Kollégium

76

Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután az illetékes bukaresti restitúciós bizottság tegnap szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét – közölte Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal (EKH) képviselőjeként tagja a héttagú testületnek.

Az iskola homlokzata. Jogi huzavona Fotó: Archív
Az iskola homlokzata. Jogi huzavona Fotó: Archív

Az államtitkár-helyettes közölte: a héttagú testületben egyedül ő támogatta az épület visszaadását, a bizottság többi hat tagja ellene voksolt.
A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploiești-i ítélőtábla 2014-ben szabálytalannak minősítette és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisíttetve a református egyház tulajdonjogát.
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke korábban jelezte, hogy amennyiben a restitúciós bizottság úgy dönt, hogy nem szolgáltatja vissza jogos tulajdonosának az ingatlant, megnyílik a lehetőség, hogy az egyházkerület bírósági úton, polgári eljárással küzdjön tovább igazáért.
Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője – aki Ballai Zoltán egyházkerületi tanácsossal együtt április 21-én vett részt a restitúciós bizottság ülésén – a magyar közmédiának nyilatkozva korábban elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis most ismét arról kell döntenie az államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet. A jogász rámutatott: nemcsak az egyházjogi érvek, hanem az állam két világháború közötti, az egyház tulajdonjogát elismerő megnyilvánulásai is igazolják azt, hogy a telekkönyvben szereplő „evangélikus református Székely Mikó Kollégium” valójában az iskolát most visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület egyik önálló jogi személyiség nélküli oktatási struktúrája volt.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.