Állami támogatást kapnak, akik munkába állnak

Még jelentkezhetnek munkanélküli segélyre

517

Még több mint két hétig jelentkezhetnek a középiskolát és egyetemet végzett fiatalok a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségen a munkanélküli segély igénylésére. Az érintettek legtöbb hat hónapig 250 lej állami támogatásban részesülnek, feltéve, hogy időben regisztrálják magukat a megyei ügynökségnél, a kérések leadásához a fiatalok online kell időpontot kérjenek az ügynökség www.hargita.anofm.ro honlapján.

A munkaerő-elhelyező ügynökség. Záros határidő Fotó: Pap Éva

A középiskolát végzett fiatalok, függetlenül attól, hogy jelentkeztek-e az érettségi vizsgára vagy sem, a számukra meghatározott tanév végétől – május 26-tól – számított 60 napon belül, tehát július 24-ig kell jelentkezzenek a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségen ahhoz, hogy állami támogatásban részesüljenek. A megyei ügynökség osztályvezetője szerint évente körülbelül 2000-3000 fiatalt regisztrál az ügynökségen ebben az időszakban, a középiskolásoknak pedig általában a 20 százaléka folytatja a nyári időszakot követően felsőfokú tanintézményben a tanulmányait.
– Újdonság, hogy idéntől állami támogatásban részesülnek azok a frissen végzett, munkanélküli fiatalok, akik a regisztrálásukat követő 60 napon belül legkevesebb tizenkét hónapig munkát vállalnak – tudtuk meg Jánó Edit osztályvezetőtől.
A megyei ügynökség osztályvezetője szerint a munkát vállaló fiatalok 1500 lej állami támogatást kapnak, ezt két részletben vehetik át, az első 750 lejt a munkaszerződés megkötését követően, a támogatás második részét tizenkét hónap múlva.
A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség tájékoztatása szerint a frissen végzett fiatalok a következő iratokat kell benyújtsák az állami segély igényléséhez: személyi igazolvány eredetiben és másolatban, születési bizonyítvány eredetije és másolatban, iskola végzettséget és szakmai végzettséget igazoló okirat eredetiben és másolatban, az igazolás esetén legyen feltüntetve a tanév végének időpontja, orvosi igazolás a családorvostól, ami jelzi, hogy az igénylő munkaképes vagy sem. Amennyiben a fiatal végzős nem jelentkezik a 60 napos határidő alatt, nem részesül munkanélküli segélyben, viszont továbbra is regisztráltathatja magát a megyei munkanélküliek adatbázisába.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.