2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Alkotótábor kaszálás teljében

Csütörtöktől vasárnapig, július 19-ig táboroztak Gyimes­felsőlokon a Lépések Színekben és Formákban a Művészetért Alapítvány tagjai. Az idei tábor a korábbiaknál kisebb létszámmal, de bensőséges, kellemes hangulatban zajlott.

A résztvevők egy csoportja az emlékparkban Fotó: Moldován Zsolt
A résztvevők egy csoportja az emlékparkban Fotó: Moldován Zsolt

[dropcap]A[/dropcap]z eddigi 20-25 résztvevő helyett idén csak tíz alkotó kapott meghívást a Lépések Színekben és Formákban a Művészetért Alapítvány hagyományos nyári táborába.
– Csak az alapító tagok voltak itt – részletezte Timár Károly házigazda, a civilszervezet elnöke, aki elmondta, hogy több oka is volt annak, hogy idén szűk körben alkottak: februárban megözvegyült, így egyedül készült fel a vendégek fogadására és egyedül is főzött a tábor ideje alatt. Másrészt az év elején az alapítványi gyűjteménynek és a szállóhelyeknek otthont adó épületet gombásodás miatt le kellett bontania, így a saját lakását alakította át és tette tíz fő befogadására alkalmassá. Ugyanakkor a gyűjtemény egy részét emlékparkban helyezte el.
Akvarellek, olajfestmények, faragott tárgyak és fotók születtek a tábor ideje alatt. Reggelente és délutánonként a résztvevők helyszínt választottak maguknak, s ihletet nyújtó hely a Gyimesekben bőven akadt.
– Kisebb volt ugyan a tábor, de a régi bensőségesség így még fokozottabban jelentkezett – fogalmazott Bács Béla, az alkotók egyike. – Jelen volt viszont a nagy állandó, a Gyimes-völgy szépségeivel, patakjaival, ami különösen elbűvölő, főleg így kaszáláskor, amikor minden völgy és minden domboldal más és más színben tündököl, és a levágott rendek érdekes ritmusokat kölcsönöznek a tájnak. Ami új még az idei táborban, hogy elég sok helyen újítják az utakat, aminek kifejezetten örvendünk mi is, és ami könnyebben megközelíthetővé teszi a helyet az itt élők számára, de olykor hozzányúlnak ehhez a tájhoz, ami a festő ecsetjét „botlasztja”… Én ezúttal csak fotóztam, így az elkészült anyag egyrészt fotóként fog nyomtatott formában megszületni, másrészt a fotókon megjelenő formák újabb inspirációt tudnak nyújtani utólag is kollázsaimhoz.
A tábor megszervezését a Gyimesfelsőlok Polgármesteri Hivatala, valamint magánvállalkozók és magánszemélyek támogatták. Emellett a művészek is belepótoltak, például zöldséget vásároltak, mindenki valamivel hozzájárult, hangsúlyozta Tímár Károly.
– Eddig voltak zárókiállítások, most ilyent nem szervezünk – tette hozzá. – Mindenki hagyott egy munkát és az ősz folyamán a közelben lévő Solaris bárban nyitunk egy kiállítást. Ott amúgy is állandó tárlata van az alapítványnak.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb