Alkotnak, felfedeznek, élményekkel gazdagodnak

ROVÁS tábor Csíkszentkirályon

316

Először táborozik a felvidéki ROVÁS alkotócsoport Csík­szent­ki­rá­lyon, ahol augusztus 12-ig még bárki összefuthat neves művészekkel. A helyi Ifjúsági Ház most kulturális térként működik, hiszen benépesítették az alkotni vágyó festők, grafikusok, szobrászok, de a vendégek között még történész is akad.

Huszonnyolccal gyarapodott egy hét erejéig Csíkszentkirály lakossága, ugyanis a ROVÁS alkotócsoport művészei letáboroztak a településen. A felvidéki civil szervezet nyaranta három alkalommal hívja együttalkotásra a képzőművészeket és diákjaikat, akik a tihanyi és kassai művésztelep mellett rendszerint Erdélybe is ellátogatnak.
S mivel idén Alcsík lett a művészek úti célja, lapunk felkereste a helyszínt, ahol Jurcsák Levente alpolgármestertől kaptunk útbaigazítást, s egyben helyzetjelentést is.
– A kultúrotthonban szoktak reggelizni és ebédelni a vendégeink, s mivel tudjuk, hogy művészek, nem várjuk el a pontosságot tőlük. Itt a saját időbeosztásuk szerint tevékenykednek: napközben az Ifjúsági Házban alkotnak, de kirándulnak is, felfedezik a környéket – közölte Jurcsák Levente.
Kis várakozás után Szabó Ottó, a ROVÁS elnöke is megérkezett a helyszínre, és mesélt a szervezet alakulásáról, jelenéről és a táborok fontosságáról is. Elmondta: a csíki világot sokan nem ismerték az ittlévők közül, és nagy élmény a székely vendégszeretetet megtapasztalni.
– Erdélyben mindig élményeket gyűjtünk. Ez nem feltétlenül jellemző a másik két táborunkra, hiszen a kassai művésztelepen inkább a szakmaiság a jellemző. Itt egészen más hatások érik a művészeket, mint otthon, és ez még azt is befolyásolja, hogy milyen színeket választanak festés közben. Egyedi ez a táj – nyilatkozta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Szabó Ottó, akitől megtudtuk: a ROVÁS alkotói a Kárpát-medence különböző részeiről érkeztek Csíkba, és a szabad művészetet, illetve a független kreativitást preferálják.
– Lévén, hogy Magyarország önmagával határos, nem nehéz úgy nemzetközi alkotótábort szervezni, hogy csak magyarul beszéljenek a résztvevők. Ettől függetlenül lengyel és angol művészek is vannak közöttünk, remélhetőleg kultúránknak jó hírét viszik a világba – fogalmazott a ROVÁS elnöke, megjegyezve, hogy a program az Értjük egymást – Rozumieme si – Ne înțelegem elnevezésű projekt keretében valósult meg.
Mizsák Gergő az egri Eszterházy Károly Egyetemről érkezett Csíkszentkirályra, és reggelizés után szakított időt lapunk kérdéseire válaszolni. A fiatal egyetemista szerint nagy élmény Székelyföldön lenni, és festőként előszeretettel merít ihletet a tájból.
– Nagyon letisztult itt minden, és hihetetlen ez az óriási csend. Számomra a kultúrák találkozását jelenti ez a tábor, nagyon hasznos az együtt töltött idő, a munka és a kikapcsolódás egyaránt – fogalmazott Mizsák Gergő.
Tasnádi Szandi szobrász budapestiként látogatott Alcsíkra, és elégedetten nyilatkozott lapunknak. Kiemelte: felpezsdítő kiszakadni a megszokott környezetből, és jó érzés a részese lenni a tábornak.
– Úgy érezzük, hazajöttünk. Ebben a közegben új értelmet nyer a magyarságtudat, mert itt egészen máshogy lesz fontos az identitás. Feltölt energiával ez az egész – nyilatkozott elégedetten a budapesti Corvin sétányon található Bud Spencer-szobor alkotója.
A táborban egyébként nemcsak művészek kapcsolódnak ki, hiszen a felvidéki Gergely Lászlóval is megismerkedtünk, aki történészként vegyül el az alkotók sokaságában. Elmondása szerint ebben a közegben mindenki mindennel foglalkozik, s habár a művészi dolgokba nem avatkozik bele, a társasági életből kiveszi a részét.
A beszélgetések során kiderült, hogy Csíkszentsimonba készül a népes társaság, és már nem sok idő maradt ismerkedni a jelenlévőkkel. Szerencsére Katona György festőművész nem sietett a tervezett gyárlátogatásra, és megosztotta élményeit az idei táborról.
– Lévén, hogy én Nagyváradon születtem, és a szilágysági Sarmaságon nevelkedtem, teljesen máshogy értelmezem ezt a közeget. Tudniillik ’89-ben települtem ki Magyarországra, és azóta Pápán élek, de még mindig nosztalgikus élmény, amikor visszajövök az országba. Az alkotótábor a találkozások, az élmények és a munka helye számomra, mindig megihlet a táj – jelentette ki Katona György.
A művészek lassan kirándulni indultak, így mi is távoztunk a táborból, de a csíkszentkirályiak még vasárnapig találkozhatnak a ROVÁS alkotócsoport nem mindennapi tagjaival.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.