Alkotmányos maszatolás

829

Az indulatokkal elszaladt a ló, mi pedig maradunk azzal a testrészével, amivel a jelentéktelent, a semmit szoktuk jelölni. Mert itt állunk egy méregdrága népszavazás előtt, amely a családot kívánja meghatározni, de valójában a házasság egyfajta rendezésére kínál övön aluli megoldást, és éppen a családok ellen tesz. Nem mondanám, hogy elszabadult a homofóbia „a család alkotmányos megerősítését” célzó népszavazás farvízén, de a heteró házasságok – szerintem is egyértelműen jogos és indokolt – védelmét sunyi módon a család kérdése mögé rejti, miközben meglévő és működő családokat megaláz.
Helyezzük ezt a konzervatív értéket a jelenünkbe, és tegyük ezt jobbos vagy balos meggyőződések, vaskalapok, vasöklök nélkül! Itt, Kelet-Európában a legtöbben egyetértünk abban, hogy a házasság csakis egyetlen nő és egyetlen férfi közötti szövetséget jelenthet. Ez egymás iránti hűségben – de nagyon gyakran átkacsintásokkal, félretapizásokkal, megcsalásokkal – valóban évezredek óta működik a zsidó-keresztény kultúránkban. A legtöbben hisszük és valljuk, hogy a maga esetlenségeivel még mindig ez a házasság egyetlen elfogadható formája, mert ez az egyetlen, ami egy időben természetszerű és az egyenjogúságra is törekszik.
A család viszont nem erről szól. Legalábbis nemcsak erről. Hanem például szerelemből született gyermeküket nevelő anyákból és ártatlanul megbélyegzett gyermekeikből. Vagy egyéjszakás kalandokból fogant gyermeküket nem elvető, hanem világra hozó és szeretetben felnevelő anyákból és gyermekeikből. Egyre gyakoribb esetben pedig olyan szülőkből és gyermekükből, gyermekeikből, ahol az apa és az anya valamilyen megfontolásból nem házasodott össze. De ettől még ugyanolyan odaadással élnek és dolgoznak a fiukért, lányukért. Na, őket szakítjuk szét most jogilag, ha igennel szavazunk!
Látnunk kell, hogy a fiatalabb nemzedékek egyre kevesebb felelősséget akarnak vállalni, mert egyszerűen megtehetik. Nyugatról azt látják, hogy bérházban le lehet élni az életet, bérelt autóval nyugodtan közlekedhetnek, és kismillió bürokrata folyamat nem az ő idejüket, pénzüket, energiájukat terheli. Ugyanígy a házassági levél is sokak számára ijesztő lehet. Márpedig a számbeli gyarapodásunknak, a családalapításnak mégsem az kellene legyen az egyik akadálya, hogy csakis esküre kiállított papír alapján indulhatunk el ebbe az irányba!
Célszerűbb lenne ehelyett olyan családpolitikai intézkedések foganatosítása, amelyekkel vonzóvá tehetjük a házasságot azok számára, akik ezt valamiért nem lépik meg: családtámogatási programokban, adóbefizetés terén mutatkozzon meg egyfajta előny, ha valóban házasság az alapja a családnak. De ne válasszunk szét jogi értelemben családokat csak azért, mert nem emellett döntenek! Ne tönkretegyük azt, amivel nem értünk egyet, hanem állítsunk olyan tükröt a más értékrendet képviselőknek, amely meggyőzi őket a mi igazunkról! Legyen szó akár a fiatalok felelősségvállalási kedvéről, akár házasságról!
Ez a referendum semmit sem old meg becsületesen. A család címszava mögé rejtőzve valójában gyáva, burkolt módon a melegházasságot akadályozza meg, és a családot alkotmányosan nem megerősíti, hanem ellenkezőleg: gyengíti. Tetézi mindezt azzal, hogy a szavazólapon nem is a valós kérdést közlik, hanem annyit, hogy egyetértünk-e a parlament által elfogadott módosítással.
Igennel szavaznék, ha feketén-fehéren annyit kérdeznének: egyetértek-e azzal, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között köthető szövetség. (Az örömöm viszont csak akkor lenne felhőtlen, ha mindeközben a melegek számára biztosítandó bejegyzett élettársi kapcsolatra is igent szavazhatnék.) Ez a maszatolás viszont elrettent, és a kétnaposra való bővítésével egyértelműen megüzeni, hogy ez csak politikai trükk a népszerűség csökkenésének megállítására.
Szerintem nincs olyan házasság, amelynek a védelme feljogosít egy másik család tönkretételére. Szerintem a melegházasság csakis egyenes beszédben tálalva lehetetleníthető el, ezzel egy időben biztosítva a homoszexuálisoknak a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. Szerintem ez a referendum a házasságnak, a családnak és a melegeknek a meggondolatlan, felelőtlen kigúnyolása. Ezért maradok távol tőle.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.