Alkotmányellenes bírságok

Sok mindent megváltoztatott a pandémia

54

Országos szinten a tegnap déli adatközlés óta 13 837-ről 14 107-re emelkedett a fertőzött személyek száma, és 5454-ről 5788-ra a gyógyultaké. Hargita megyében újabb négy koronavírussal fertőzött betegnél állapítottak meg gyógyulást. Így az eddigi 21 Hargita megyei fertőzöttből 13 elhagyhatta a kórházat, hetet továbbra is ápolnak, egy személy elhunyt.

Az országos stratégiai kom­munikációs törzs tegnap déli 1 órakor köz­zé­tett ada­tai szerint országos szinten emelkedett a fertőzöttek, a gyó­gyultak és a fertőzéssel összefüggésben lévő okok miatt elhalálozottak száma, ez utóbbi 858-ra nőtt. Országszinten a kórházak intenzív osztályán 244 beteget ápolnak, 13 545 személy van intézményi karanténban és 20 634-en házi elkülönítésben. Az elvégzett és feldolgozott tesztek száma 217 139.
Hargita megyében – a prefektusi hivatal közlése szerint – 244-en vannak intézményes karanténban, 12-vel kevesebben, mint 24 órával korábban, a házi elkülönítésben lévők száma 278. Az eddigi 21 Hargita megyei fertőzöttből 13 elhagyhatta a kórházat, hetet továbbra is ápolnak, egy személy elhunyt.

Hargita megyei rohammentősök Suceaván
Kilenc Hargita megyei rohammentőst vezényeltek át Szucsávára, hogy enyhítsék az ott tapasztalható mentős személyzethiányt. A Hargita megyei katasztrófavédelem közlése szerint három-három rohammentőst küldenek a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi egységtől Szucsávára. A Hargita megyei rohammentősök tegnap reggel utaztak az északi szomszéd megyébe.

Szabadnapok az iskolai év végéig
Döntő házként, ellenszavazat nélkül fogadta el tegnap a képviselőház azt a tervezetet, amelynek értelmében a szülők szabadnapokat vehetnek ki gyerekeik felügyeletére a szükségállapot vége és a tanév vége közötti időszakra.
A tervezetet a munkaügyi miniszter és Adrian Solomon, a munkaügyi bizottság elnöke ismertette. A jogszabály értelmében egyik szülő szabadnapokat vehet ki abban az esetben, ha szélsőséges időjárási viszonyok vagy más rendkívüli állapotok miatt ideiglenesen felfüggesztik az oktatást. Egyik módosítás értelmében 2020-ban az intézkedés hatálya kiterjed a szükségállapot utáni időszakra is, az iskolai év végéig.
A szociáldemokrata Adrian So­lomon és az RMDSZ-es Csép Éva Andrea javaslatára a törvény előírásai a COVID–19-járvány indokolta valamennyi korlátozás feloldása dátumáig hatályban maradnak, de nem tovább, mint 2020. december 31.
Egy másik módosítás arra tér ki, hogy az intézkedés a 12 évnél kisebb, óvodába vagy iskolába járó gyerekek szüleire, valamint a 26 év alatti, fogyatékkal élő, valamely oktatási intézménybe járó fiatalok szüleire érvényes.
Nem jogosultak szabadnapokra azok a szülők, akiknek ideiglenesen felfüggesztették a munkaszerződését, vagy ha a másik szülő semmiféle, jövedelmet hozó tevékenységet nem folytat.
A törvény azt is előírja, hogy megfosztják az említett intézkedésben érintetteket a kedvezményektől, amennyiben nem tartják be a hatósági vagy lakhelyi karanténra vonatkozó szabályokat.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.