Alkotás, emlékezés, otthonérzés

Mátyás József Alkotótábor

514

Holnap zárul az idei Mátyás József Alkotótábor Csík­szent­mártonban, ahol már kilenc napja alkot tíz művész a Viridis-házban. A családias hangulatban zajló program során idén először nincs tematika: Gergely András polgármester, szervező vallja, hogy nem az alkotói szabadság korlátozása a cél, hiszen a 2005-ben elindított táborba sokkal inkább barátok járnak, mint riválisok. Holnap délben kiállítás nyílik a munkájukból.

Balla-Móni Aranka Németországból érkezett. Sajátos hangulatban alkot fotó: lászló f. csaba

Tíz művész táborozik Csík­szentmártonban, a Vi­ri­dis-házban, ahol még egy kis ideig az alkotásé a fő­szerep. A csekefalvi születésű Mátyás József nevét viselő tábornak köszönhetően évről évre gyarapodik a helyi kortárs gyűjtemény, hiszen a program végén minden művész két alkotását hagyja a településen.
Gergely András polgármester kiemelte: nem az alkotói szabadság korlátozása a cél, ezért tematika nélkül alkothatnak a művészek, akik barátokként térnek vissza Csíkszentmártonba.
– Ez házias jellegű tábor, amelybe elsősorban olyan művészek voltak meghíva, akik ismerték Józsi bácsit. Fontosnak tartom, hogy őrizzük emlékét és hagyatékát, hiszen a mai világban elhanyagolt a képzőművészet – fejtette ki Gergely András.
Az idei táborban Vetró András, Balla–Móni Aranka, Siklódy Ferenc, Orth István, Csutak Levente, Orbán Endre, Ábrahám Jakab, Xantus Géza, Simó Enikő és Márton Árpád vesz részt, munkáikból holnap 12 órakor nyílik tárlat a sportközpontban.
A tábor helyszínén nyilatkozott lapunknak Siklódy Ferenc grafikus, aki harmadik alkalommal látogatott el az alkotótáborba.
– Impresszióknak nevezném az itt készült munkáimat, ugyanis főként a saját és a tábor hangulatának megfelelően alkotok. Számomra kikapcsolódás, amikor itt lehetek, hiszen családias a hangulat, nem a versengés a lényeg. Otthon érezzük magunkat – mondta Siklódy Ferenc.
Vetró András szobrász – aki a csíkszentmártoni templom bejárati kapujának felső részén látható domborművet is készítette – szerint is az ismerős arcok és a békés hangulat teszi egyedivé ezt a tábort.
– Személyesen is ismertem Mátyás Józsefet, így számomra különösen fontos, hogy itt lehetek. Az emlékek újraidézése, a gondolatok megvitatása és a művésztársakkal töltött idő különleges – mondta Vetró András, aki bevallása szerint főként Don Quijote alakját formálja szívesen.
Balla–Móni Aranka először táborozik Csíkszentmártonban, ahová Németországból érkezett. Az Erdélyből származó festőművészt a környék inspirálta, így a táborban főként tájképeket alkot, de a mezőkön dolgozó emberek is feltűnnek festményein.
– Megtisztelve érzem magam, hogy itt lehetek, és jövőre is szívesen visszatérek, ha újból meghívnak. Egyedi a hangulat, Teri néni főztje mennyei, és a barátságos környezet csak hab a tortán – nyilatkozta elégedetten Balla–Móni Aranka.
A harmadik alkalommal táborozó Orth István festőművész két olajképet állít ki holnap a sportközpontban, és véleménye szerint a találkozások öröme teszi teljessé az alkotótábort.
– Ebben az évben több tábort szerveztek egymásra, ezért vannak, akik mindenhol ott lennének, így sehol sincsenek igazán. A hangulat ettől függetlenül is jó, a holnapi kiállítás alkalmára a pogány szentek témáját viszem vászonra, valamint egy tájképet mutatok be – közölte a festőművész.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.