Alig maradnak a városban a turisták

Idegenforgalom Székelyudvarhelyen

535

Tisztának találják a várost, értékesnek az épített örökséget és barátságosnak a vendégfogadást – derült ki a Székelyudvarhelyre látogató idegenvezetők körében elvégzett kutatásból. Negatívumként említik ugyanakkor a zsúfolt forgalmat, a nehézkes közlekedést. A turistacsoportok két-három óra látogatás után utaznak is tovább.

Készülnek a szezonra. Lehet javítani a kínálatonFotó: Orbók Ildikó / Facebook Tourinfo iroda

A turistaidény indulása előtt megbeszélés zajlott a múlt héten Székelyud­var­he­lyen, a Szinfotour iroda szervezésében. A meghívottak között volt Orbán Árpád alpolgármester, László Szabolcs, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője, Magyari Vass István, az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesületének (EMIE) elnöke, illetve Simon Szilárd, a Szekler Teker civil szervezet vezetője.

Nehéz a buszok dolga
Magyari Vass István röviden ismertette az EMIE és a Szinfotour közös online kutatásának eredményeit. Bemutatta Székelyudvarhely városát a turista szemével, ugyanis az idegenvezetők hasonló problémákkal szembesülnek egy városlátogatás során, mint az idegenből érkező vendégek. A csoportot vezető turisztikai szakemberek válaszait összesítve kiderült, hogy a tisztaság, az épített örökség, a barátságos vendégfogadás piros pontot kapott, feketét viszont a zsúfolt forgalom és a nehézkes közlekedés csoportok esetén. Csoporttal átlagosan 2-3 órát töltenek el a városban (47 százalék). A megkérdezett szakemberek 33 százaléka csak egy szűk órát marad, s azt is a városközpontban tölti el, 60 százalékra tehető azoknak az idegenvezetőknek az aránya, akik hagyományos termékbemutatókkal, műhelyek látogatásával egészítenék ki a városbemutatót. A szakemberek egy kisebb része (20 százalék) túrákra, illetve gasztronómiai bemutatóra vinné a csoportokat.
A felmérés kapcsán hangzott el, hogy hasznos lenne a turistabusz-megállóhelyek kijelölése, amelyeket programokkal, látnivalókat tartalmazó térképekkel is ellátnának. Az idegenvezetők javaslatára a városvezetés a városközponttól távolabb eső pontokra irányítaná a busszal érkező vendégeket. A központi részen csak ideiglenes megállóhelyet jelölnének meg, ahonnan a turistabuszok majd átmehetnek a parkolóhelyre.

Bővülő kerékpáros kínálat a Szejkén
A találkozón Orbán Melinda, a Szinfotour iroda vezetője beszámolt arról, hogy új, négy nyelven megjelent turisztikai katalógussal, a Travel2U telefonos alkalmazás által már három nyelven (magyar, román, angol) hallgatható hangos idegenvezetővel, legendás csillagtúrával, más gyalog- és biciklitúra-ajánlatokkal, ajándéktárgyakkal és térképekkel várja Székelyudvarhely a vendégeket.
Szóba került az is, hogy színesítené a kínálatot a gyalog- és biciklitúrák lehetőségeinek a bemutatása, ehhez viszont együttműködésre lenne szükség a székelyudvarhelyi vendéglátók és a biciklitúrák szervezői között. Simon Szilárd, a Szekler Teker vezetője beszámolt a május-júniusra tervezett kalákaprogramról, amelynek során újabb kerékpárút készülne el a Szejkefürdőn (a szakasz az Ugron-kápolnát is érintené, és bekapcsolódna a már járható Budvár–Csicser tanösvénybe). A bicikliút megépítésében az önkéntesek segítségére és a vendégfogadó vállalkozók támogatására is számítanak.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek