Áldozatok emléke előtt tisztelegtek

60

Újabb emléket állítottak a gyer­gyó­szentmiklósi Gac-ol­dal­ban, az ott legyilkolt magyar katonák emlékére. Ezúttal egy kopjafát áldottak meg.

Kopjafát állítottak a magyar honvédek tiszteletére Fotó: Czirják István
Kopjafát állítottak a magyar honvédek tiszteletére Fotó: Czirják István

A székesfehérvári Szent Ist­ván Gyalogezred katonáit 1944. szeptember 7-én hajnalban meggyilkolta egy betörő szovjet előőrs, Gyer­gyó­szent­mik­lóson, a Gac-oldalban. Azon az éjszakán és a következő napokban sok gyergyószentmiklósi vált földönfutóvá és ártatlanok haltak meg. A katonák lemészárlásának helyén az áldozatokra két tömegsír emlékeztetett, amelyet a rendszerváltásig bátor felszegiek gondoztak. Majd Burján Gál Emil térplasztikáját helyezték el az oldalban, aztán székesfehérváriak állíttattak emlékművet a Szent István ezred katonáinak. A gyergyószentmiklósi áldozatok emlékére is keresztet és névtáblát helyeztek el.
Vasárnap a Történelmi Vitézi Rend – Erdély szenteltetett kopjafát a honvédek emlékére. Az esemény főszervezője a Gyergyószéki Vitézi Rend volt. A felszólalók felelevenítették a tragikus történéseket, szavalatok hangzottak el, majd leleplezték a kopjafát, amelyet Csedő István szentszéki nyugalmazott plébános áldott meg, végül koszorúkat helyeztek el a helyiek, a környékbeliek, valamint magyarországi vendégek.
A Gac-oldali emlékhelyen egyébként minden szeptemberben szerveznek megemlékezést, amelyre a helyiek mellett rendszerint Székesfe­hér­várról is érkeznek résztvevők.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek