Áldás a vigaszra váró betegeknek

Kórházi kápolnát avattak Udvarhelyen

58

Szűk körben, családias ünnepség közepette avatták fel szombaton a székelyudvarhelyi kórház új kápolnáját, amelyet Szűz Mária, a betegek gyógyítója tiszteletére szenteltek fel. Az eseményen a kórház vezetősége mellett a beszolgáló papok, lelkipásztorok voltak jelen, a kápolnát Tamás József katolikus püspök áldotta meg.

Tamás József püspök áldást kért a kápolnára Fotó: Nagyálmos Ildikó

Mátyás Károly főesperes ünnepi beszédében örömét és háláját fejezte ki az új kápolna létrejöttéért, ugyanakkor megköszönte a kórház régi és új vezetőségének, hogy már 1990-ben megszületett a kápolna létesítésének gondolata.
– Hőn dédelgetett álmunkat valóra váltották, az akkori plébános rendezte be a helyiséget a városi kórház mindenkori betegei számára. Attól kezdve három felekezet – katolikus, református és unitárius – betegeinek lehetőség adódott szentmiséken és istentiszteleteken részt venni. 2007-től Lukács Antal főigazgató Kádár Miklós segédlelkészt kórházlelkészi minőségben tüntette fel alkalmazottai sorában. Tizenöt esztendeje református és unitárius lelkésztársaival egyetemben nagy odafigyeléssel, szeretettel és lelkiismeretesen végzik munkájukat nap mint nap, miközben osztályról osztályra járva a kórház betegeit meglátogatatják. Miklós tisztelendő hetente három alkalommal szentmisét mutat be, a protestáns lelkészek egy-egy alkalommal istentiszteletre hívják betegeiket a kápolnába – mondta Mátyás Károly főesperes, kiemelve Lu­kács Antal főigazgató és Lőrinczi Csaba orvosigazgató munkáját, akik Székelyudvarhelyen nem csupán a testi gyógyítás biztos alapjait rakták le, megannyi felújítással, bővítéssel, korszerűsítéssel, ami országos szinten egyedinek mondható, de a lelki gyógyítás fontosságát szem előtt tartva e kápolna felújítására is figyeltek, hogy élvezhetőbbé, szebbé, kényelmesebbé varázsolják.
Tamás József katolikus püspök örömét fejezte ki, hogy megvalósulhatnak az ilyen szent helyek. Amint mondta, a kápolna a templom kicsinyített mása, bár méreteiben kisebb, fontosságában épp olyan nagy. A templom ugyanis Isten jelenlétének és szeretetének jelképe. Isten velünk akart jönni és velünk akar maradni.
– Az Úr Jézus azt mondta: nem az egészségeseknek, hanem a betegeknek van szüksége az orvosra, és ő a betegek testi és lelki gyógyítója, itt akart maradni, hogy jótéteményeit gyakorolja, ahogyan földi életében tette – fogalmazott Tamás József püspök, aki szerint e kápolna áldás a vigaszt és reményt váró betegek számára.
Bereczki-Orbán Zsolt református lelkész arról beszélt, hogy ezentúl azok, akik bejönnek istentiszteletre, méltó helyen hallgathatják az igét, Katona Dénes unitárius kórházi lelkész Dsida Jenő Templomablak című versét olvasta fel, majd áldását kérte a kápolnára.
Lukács Antal főigazgató kiemelte, a kórház sikerei nem feltétlenül a papírra rögzített stratégiai tervek része, hanem az emberből fakadó nemes cselekedetek és az önzetlen, odaadó munka gyümölcse. Azt is megemlítette, hogy különálló kápolnát is építenek a jövőben a kórház hátsó udvarán lévő, parkosítás alatt álló területen, amelynek az alapjait ők maguk rakják le.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek