Áldás a bárányokra, lovagokra

61

Egynaposra szabták idén, de a korábbi színvonalból nem adtak alább a szervezők. Május 7-én újra a bárányból készült étkeké és a jóféle itókáké lesz a főszerep Székelyudvarhelyen. Az ünnepi eledelt megáldják és lovagokat is avatnak. A főzőversenyre már be lehet nevezni, várják a csapatok jelentkezését.

Az előző fesztiválok sikerén felbuzdulva az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala újra megszervezi a Pünkösdi bárány- és Pálinkafesztivált. A május 7-i rendezvényt a Városi Sportcsarnok előtti téren tartják. Az előkészületek javában zajlanak, a védnökök, díszvendégek lajstroma és a reggeltől akár hajnalig is tartó gasztro- és kulturális eseményekben bővelkedő program is elkészült – újságolták a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.
A tájékoztató helyszíne nem véletlenül volt a Gizi csárda és fogadó, hiszen a tulajdonos, Ambrus Gizella, Gizi néni alapembere ennek az ízes, hangulatos rendezvénynek. Ő a nagymestere és az ő kezdeményezésére alakult meg Székelyudvarhelyen a ma már 33 tagot számláló, hamarosan öt új lovaggal bővülő Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend.
– Minden évben próbáltunk valami újdonságot becsempészni a programba. Egynaposra terveztük, de annál sűrűbbre. Délelőtt 10 órakor kezdődik a program, és addig fog tartani, amíg lesz, aki táncoljon a táncházban. Ahogy az előző években, idén is lesz ételszentelés és lovagavatás is, ezúttal a Barátok templomában. Ezt követően a lovagrend tagjai levonulnak a helyszínre, ahol kezdetét veszi a főzőverseny, este pedig a Desperado együttes koncertjét lehet meghallgatni és a Tambura zenekar táncházában ropni. Kiegészítő program, és az Arany Griff Lovagrend szervezésében bele lehet kóstolni a III. Erdélyi Seregszemle és Középkori Fesztiválba is, hadi bemutatókkal és reneszánsz kori táncokkal, régizenével szórakoztatják majd a résztvevőket – ismertette nagy vonalakban a felhozatalt Bálint Attila, a hivatal szóvivője.
A bárányból készült eledeleknek nemcsak az illatával lehet jóllakni, bőven jut kóstoló is. Húsz bárányt sütnek meg nyárson és a versenybe nevezett csapatok főztjéből is falatozhat az, akinek szerencsét hoz a helyszínen megvásárolható tombola.
– A fesztivál fővédnöke Paskó Csaba atya, plébános, egyházi karnagy, mesterszakács. Díszvendég lesz Benke Laci bácsi Oszkár-díjas cukrász és mesterszakács, aki minden konyhát tisztel, de mindig arra biztatott, hogy az erdélyi konyhát nem szabad feledésbe hagyni – sorolta a neves vendégeket Gizi néni, aki szerint a bárány és a pálinka elengedhetetlen kelléke a székelyföldi gasztronómiának, és a pünkösdi fesztivál kiváló lehetőség a találkozásra, ismerkedésre, tapasztalatcserére is.
A szakácsművészetben jártas, szakmai elismerésekkel is büszkélkedő Gizi néni javaslatára idén nemcsak felnőtt-, hanem gyermekcsapatok is benevezhetnek a főzőversenybe. A felnőtt- és a gyermekversenyzők jutalma idén sem marad el – biztosított.
A fesztivál érdekessége lesz a Békés megyei Culinary Team, akik azokat az ételeket tálalják, amelyekkel a luxemburgi világbajnokságon képviselték Magyarországot, de meg lehet kóstolni a szintén babérkoszorús Somogyi Rétes Asszonyok Egyesületének finomságait és Paskó atya főztjét is.
Öt lovaggal bővül az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend május 7-én. A 11 órakor kezdődő templomi szertartásos avatás után a lovagok együtt vonulnak fel a városközpontban a vendégekkel, többek közt az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel, a Vajdasági Magyar Fehérasztal Lovagrenddel, a Jedlik Ányos Szikvíz Lovagrenddel, a Szent Vincze Borrend erdélyi képviseletének tagjaival, a Szabad Tűz és a Szent György Lovagrenddel.
Az udvarhelyi lovagrend nagymestere, Gizi néni elmondta: a főzőversenyre határon inneni és túli csapatok jelentkezését várják, hiszen azt szeretnék, ha a tavalyi 20-at is meghaladná a résztvevők száma, mert „minél többen lesznek, annál színesebb, hangulatosabb lesz a fesztivál”.
A részletes programot és a főzőversennyel kapcsolatos részletes tudnivalókat, a benevezés feltételeit a www.gizicsarda.ro honlapon, a polgármesteri hivatal honlapján, illetve a rendezvény Facebook-oldalán lehet megtalálni. Jelentkezni május 3-ig lehet, akár e-mailben, akár személyesen a Nyirő József utca 3. száma alatt, a Gizi csárda és fogadóban.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.